Romania in UK

Eu sunt badanta – povestea emoționată a badantelor românce

Câți dintre voi știți românce care au plecat la muncă în Italia și acum sunt badante? Probabil că mulți, dat fiind că sunt aproape un milion de badante românce în peninsulă.

Viața unei badante este un cerc vicios dureros. Este criticată de români pentru că a plecat de acasă, și-a abandonat familia. Este criticată de italieni că face o muncă de jos pe care oricum nu o face suficient de bine. Lucrează ”la fix”, adică trăiește 24 de ore din 24 în casa bătrânului pe care îl îngrijește. Badanta româncă vinde grija. Are nevoie mare de banii ăștia (rar mai mult de 900 de euro), pentru că trebuie să-i trimită acasă, la familia care depinde de ea, la copiii care, fie încă plâng noaptea cu poza ei sub pernă, fie se întorc împotriva ei, pentru că nu a fost acolo când ar fi avut nevoie de ea, de mama.

Badantele românce au, cel mai frecvent, câteva ore libere pe săptămână. Jumătate de zi joia, o zi întreagă duminica, dar nici astea nu sunt așa cum par. Și unde să se ducă o femeie într-un oraș care tot străin îi e? Ce să facă în timpul ei liber, câtă vreme nu are familia ei de îngrijit, nu are casa ei de aranjat, nu are alte sarcini decât să se odihnească, să se încarce cu energie ca să aibă forță să îngrijească bătrânul care îi asigură leafa?

 Ei bine, una din badantele din Palermo a făcut munca asta aproape un an. A strâns câțiva bănuți și a deschis un restaurant cu specific românesc, singurul din Palermo, insula Sicilia, Italia. ”Cin Cin” sau ”la doamna Simona” este locul în care badantele românce primesc o ciorbă caldă, pe care de obicei nu au voie să o facă în casa în care locuiesc. Este singurul loc în care se dezbracă de haina de badante.

La ”doamna Simona”, echipa The World ON Wave și-a dat întâlnire cu badantele românce din Palermo. Femeile și-au decshis sufletul, și-au povestit durerile, regretele, temerile, dar și micile bucurii și marile satisfacții care vin mai cu seamă din România.

Tot acolo l-am cunoscut și pe Franco, un italian cu suflet de român, care a deschis acum mulți ani primul bar românesc din Palermo. El a fost omul care le-a oferit un loc cald româncelor ce rătăceau pe drumuri în orele lor libere.

Urmăriți un reportaj în care badantele își deschid sufletul. 📽 Urmăriți un reportaj realizat de The World On Wave, în cadrul proiectului „România din suflet și din gând”, „România în UK”, al Belfast Intercultural Romanian Community, PFA Mălina Vîrtejanu, sprijinit și finanțat în 2022, de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore