Romania in UK

Ziua în care jumătate de milion de britanici au refuzat să meargă la muncă

Una dintre cele mai ample greve din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a avut loc astăzi. În jur de o jumătate de milion de muncitori nu s-au prezentat la serviciu.  În schimb, au decis să-și strige nemulțumirile în stradă. Este vorba despre profesori de toate nivelurile (școli, licee, universități), funcționari publici și lucrători în domeniul feroviar.

Cea mai mare nemulțumire a oamenilor are legătură cu salarizarea. În condițiile în care inflația nu a scăzut sub zece procente, oamenii nu mai reușesc să-și susțină stilul de viață, dacă au același salariu. Ei cer, așadar, măriri de leafă, condiții mai bune de muncă și îi mai cer Guvernului să renunțe la planurile de limitare a dreptului la grevă.

Paul Nowak, secretar general al asociaţiei sindicale TUC (Trades Union Congress), a declarat: „După ani de tăieri brutale, asistenţi medicali, profesorii şi alte milioane de funcţionari publici şi-au văzut decimat nivelul de trai şi urmează să se confrunte cu şi mai multă sărăcie. În loc să elaboreze noi modalităţi de a ataca dreptul la grevă, miniştrii ar trebui să majoreze salariile în economie, începând cu o remunerare decentă pentru lucrătorii din sectorul public”.

23 de mii de școli au fost închise astăzi ca urmare a grevelor și protestelor. Iar dascălii sunt hotărâți să mai iasă în stradă. Urmează alte șase zile de grevă. Mulți dintre părinți și elevi pare că îi susțin pe profesorii nemulțumiți.

Daniel Hansen, drector de școală: “E vorba de soarta acestei profesii. Trebuie să ne cerem ferm drepturile, altminteri, nimeni nu va mai dori să se facă profesor.”

Rachel Badzire, profesor: “Trebuie să transmitem guvernului cât mai răspicat mesajul că ne-a ajuns. Trebuie să ne putem plăti facturile şi să avem şi o viaţă pe lângă serviciu!”

Premierul Rishi Sunak susține că eventuale măriri de salariu ar crește foarte mult inflația, deja mare. El a declarat: “În privinţa profesorilor, tocmai am acordat profesorilor cea mai mare mărire salarială din ultimii 30 de ani, inclusiv o creştere de 9% pentru debutanţi şi investiţii record pentru pregătirea şi dezvoltarea lor. Vreau să fie clar că educaţia copiilor noştri e preţioasă şi meritau să fie astăzi în şcoli. Iar opoziţia ar face bine să spună sindicatelor ca grevele nu fac niciun bine!”

Grevele, însă, nu se opresc. Săptămâna viitoare, alte domenii: sănătatea, salvarea, pompierii.

*Imagine, Twitter.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore