Romania in UK

Șefa Comisiei Europene se întâlnește mâine în UK cu premierul britanic

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ajunge mâine în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pentru a avea o discuție cu premierul britanic Rishi Sunak. Din anunțul oficial, vizita pare să fi fost stabilită din scurt.

”Astăzi președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak, au convenit să-și continue activitatea în personă în vederea găsirii unor soluții comune și practice pentru gama de provocări complexe din jurul protocolului privind Irlanda și Irlanda de Nord”, scrie în declarația comună făcută publică astăzi.

În continuare liderii europeni și britanici poartă constant discuții pentru a ajunge la un consens cu privire la situația Irlandei de Nord, în condițiile în care, în forma inițială a Acordului Brexit, Irlanda de Nord, unde este singura frontieră terestră a Regatului cu UE, ar fi urmat să aibă parte de reguli mai laxe pentru comerțul cu statul Irlanda, dar mai dure pentru cel cu restul teritoriului britanic. Decizia a fost luată pentru a evita o graniță dură cu Irlanda, dat fiind că s-ar încălca acordul de pace dintre Irlanda și Irlanda de Nord. Situația i-a nemulțumit în mod special pe regaliștii din Irlanda de Nord care au susținut că acordul creează o graniță de facto între Regatul Unit și Irlanda de Nord.

*Imagine de Pete Linforth de la Pixabay.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore