Cum au petrecut românii și în restul Italiei
Marea Unire a fost marcată în capitala insulei Sicilia, în Biserica Românească de acolo, din centrul orașului. Zeci de români au fost adunați de părintele Martinian pentru a marca împreună probabil cel mai important eveniment din istoria României: Unirea de la 1918.
Corul Seminarului Teologic din Brașov a fost invitat la eveniment. Adolescenții au cântat melodii naționale, explicate apoi istoric de preotul care îi pregătește pe copii.
Românii din Palermo s-au declarat impresionați de moment. La fel și invitații din România, care au spus că au fost primiți extraordinar de bine de comunitatea de români de pe insula italiană.
Ziua Națională a fost marcată și în parcul Garibaldi, acolo unde este statuia marelui istoric român Nicolae Bălcescu. Dimineața enoriașii Bisericii Românești au depus o coroană de flori, iar după-amiază alt grup de români s-a adunat acolo pentru a se bucura de împlinirea a 104 ani de la Marea Unire. Oamenii au adus o boxă, au ascultat muzică românească, au cântat, au mâncat fasole bătută și tort ornat în culorile tricolorului.
În apropiere de Roma, capitala Italiei, asociația Villaggio Romeno a organizat un concert cu artiști aduși din țară. Sute de români au fost prezenți la eveniment.
În Bari, în sudul Italiei, organizația Concordia Populorum a făcut o expoziție de veșminte tradiționale și fotografii. De asemenea, câțiva studenți români de acolo au pregătit un moment artistic, cu dans folcloric.
În jur de 5800 de români trăiesc în regiunea Palermo. Asta arată datele din 2021. Pe întreaga insulă Sicilia sunt înregistrați 46.141 de cetățeni români, iar în Italia locuiesc 1.076.412 români.