Trezoreria Regatului Unit a transmis că statul britanic plătește Iuniunii Europene o amendă usturătoare, de 2,3 miliarde de lire sterline. La mijloc este o dispută veche, de pe vremea când Regatul Unit era parte a UE, o dispută ce vizează controalele vamale, scrie The Times.
Datoria a fost plătită de Marea Britanie în ultimele șapte luni, în trei tranșe. Dobânzile la suma inițială au ajuns să fie de sute de milioane de lire. Asta pentru că părțile nu au rezolvat mai devreme neînțelegerea și s-au acumulat penalități.
Meg Hillier, președinta comisiei pentru conturi publice, a spus că sumele despre care vorbim sunt ”șocante”. Ea a punctat că parlamentarii îi vor trage la răspundere pe miniștri pentru această situație.
Ce se află în spate
Timp de șase ani, HM Revenue & Customs nu a verificat evaluările scăzute ale transporturilor chinezești care au ajuns în Regat. Un sigur exemplu: valoarea medie declarată la granița britanică pentru pantalonii de bumbac pentru femei era de 0,91 euro pe kilogram, în condițiile în care media în Uniunea Europeană era de 26,09 euro.
Taxa vamală se percepe la 12% din valoarea declarată. Astfel, infractorii puteau să declare mărfurile în Regatul Unit și de acolo să le exporte în restul Uniunii, ajungând să facă economii foarte mari și să pune bețe-n roate producătorilor interni.
Toate acestea au fost constatate de Curtea Europeană de Justiție, care a decis că Regatul Unit nu și-a îndeplinit obligațiile în privința combaterii fraudei.
Miniștrii nu își asumă responsabilitatea, dar s-au văzut nevoiți să achite banii. Ministrul Trezoreriei, John Glen, a dezvăluit într-o declarație scrisă că Marea Britanie a rezolvat acum ceea ce a descris ca fiind o „chestiune moștenită” din perioada în care a fost stat membru al UE. „Guvernul dorește să rezolve odată pentru totdeauna acest caz de lungă durată și se angajează să își îndeplinească obligațiile internaționale. Acestea sunt sume substanțiale, dar reprezintă plățile finale”.
Un purtător de cuvânt al guvernului a spus că, de fapt, prin soluționarea acum a cazului, miniștri nu au făcut decât să-i protejeze pe britanici de proceduri prelungite și de eventuale alte plăți mai mari: „În afara UE, putem să ne stabilim propria legislație, inclusiv politicile fiscale și comerciale, care funcționează pentru Regatul Unit. Adoptăm o abordare solidă pentru a aborda riscul de fraudă și evoluăm răspunsul pe măsură ce apar noi amenințări potențiale.”
*Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay.
*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.