Romania in UK

Ziua Îndrăgostiților. Istorie și tradiții în lume

Ziua Îndrăgostiților se sărbătorește pe plan internațional în fiecare an, în 14 februarie. Cei mai atașați de ideea Sfântului Valentin sunt cei din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Canada şi Australia. În decursul anilor, însă, sărbătoarea a cuprins mai tot globul, chiar dacă i se dau semnificații ușor diferite în fiecare cultură. În plus, multe țări au și alte date în care sărbătoresc dragostea, cum este în România, Dragobetele, pe 24 februrie.

Care este istoria Sfântului Valentin

Există cel puțin trei sfinți Valentin recunoscuți de Biserica Catolică. Și fiecare are altă legendă în spate. Una dintre ele consideră că Valentin era preot în Roma, în secolul al III-lea. El a ajuns să simbolizeze iubirea, pentru că a continuat să căsătorească oameni, în ciuda interdicției date de împăratul Claudius II, care a interzis acest lucru. Valentin a fost ucis după ce împăratul a descoperit că-i nesocotea deciziile.

O altă variantă: Valentin era un episocop din Terni, care a fost decapitat la ordinul împăratului Claudius II, undeva în afara zidurilor Romei. Alte povești spun că Valentin îi ajuta pe creștini să fugă din închisorile în care erau torturați. O altă legendă spune că Valentin era de fapt un deținut. El s-ar fi îndrăgostit de fiica administratorului închisorii unde era prizonier. Înainte să moară, el i-ar fi trimis fetei o scrisoare de dragoste pe care a semnat-o: ”de la Valentinul tău”.

Indiferent care poveste este adevărată sau dacă este vreuna adevărată, cert este că 14 februarie a devenit ziua în care se celebrează dragostea.

La sfârșitul secolului al V-lea, Papa Gelasius a decretat ziua de 14 februarie ca zi de sărbătoare, dedicată martirului Valentin. Atunci erau ceremonii pentru marcarea venirii primăverii, ritualuri de fertilitate și găsirea iubirii.

În Regatul Unit, 14 februarie a început să fie sărbătorită ca Ziua Îndrăgostiților prin secolul al XVIII-lea. Oamenii obișnuiau să-și trimită bilețele sau scrisori de dragoste. Prin 1900 notele de mână au început să fie înlocuite cu felicitările imprimate. În ajunul Zilei Îndrăgostiților, fetele îşi pun frunze de dafin sub pernă şi mănâncă doar ouă cu sare. Așa ar urma să-și viseze alesul în timpul nopții.

Știați că…

În Franţa, de Sfântul Valentin, femeile şi bărbaţii singuri țipau în fața casei persoanei pe care o iubeau. Dacă nu li se răspundea, a doua zi, mergeau în același loc și dădeau foc fotografiilor cu cei care nu le împărtășeau iubirea. Tradiția a fost interzisă prin lege.

În Germania, fetele obișnuiau să planteze mai multe cepe. Pe fiecare era trecut numele unui băiat. Ea ar fi urmat să se căsătorească cu băiatul indicat de bilețelul de pe ceapa care răsărea prima.

În Japonia, femeile sunt cele care le fac cadouri bărbaţilor. Ele le dăruiesc doar ciocolată. În 14 martie, bărbații le fac cadouri femeilor. Dar ei nu au voie să le dăruiască ciocolată.

În Italia, fetele nemăritate se uită la ferestră dimineața. Se spune că fie cel pe care îl vor vedea va fi alesul; fie cel cu care se vor mărita va semăna cu cel văzut pe geam în dimineața de Valentines.

În Vietman, cuplurile se îmbracă la fel de Ziua Îndrăgostiților.

*Imagine de No-longer-here de la Pixabay.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore