Romania in UK

Tratament revoluționar împotriva leucemiei, aplicat cu succes de medicii britanici

Alyssa, în vârstă de 13 ani, este primul pacient din lume cu leucemie care a primit celule imunitare modificate genetic de la un voluntar sănătos. Iar tratamentul a dat roade, au declarat medicii de la Spitalul de pediatrie Great Ormond Street (GOSH) din Londra, care au încercat acest tratament experimental.

La șase luni de la administrare, fata se simte bine și s-a întors acasă. Asta în condițiile în care, explică medicii, în cazul ei singura variantă ar fi constat în îngrijire paliativă, pentru că nu răspundea la chimioterapie sau alte tratamente convenționale.

Alyssa a fost diagnosticată cu leucemie acută limfoblastică T în 2021. Ea a fost inclusă în studiul clinic de la GOSH, după ce medicii au văzut că nimic altceva nu părea să funcționeze. După ce i-au fost administrate celulele unui om sănătos, cancerul a intrat în remisie. 28 de zile mai târziu a putut primi un transplat de măduvă osoasă. Iar acum Alyssa se simte bine.

Leucemia acută limfoblastică afectează celulele sistemului imunitar, limfocitele B şi T, care luptă contra virusurilor.

*Imagine de Darko Stojanovic de la Pixabay.

*RUK este un proiect al Belfast Intercultural Romanian Community, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Secretariatul General al Guvernului.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore