Romania in UK

Scoția își poate lua adio de la independență – Decizia Curții Supreme

Guvernul Scoțian nu poate organiza un al doilea referendum pentru independență. Este decizia Curții Supreme a Marii Britanii. Judecătorii, în unanimitate, susțin că un astfel de demers are nevoie de acordul autorităților centrale ale Regatului Unit.

Președintele Curții Supreme de Justiție, Robert Reed, a spus că: ”Un referendum desfăşurat în mod legal ar avea consecinţe politice importante asupra Uniunii şi a Parlamentului Regatului Unit. Ar consolida sau ar slăbi legitimitatea democratică a Uniunii şi a suveranităţii Parlamentului Regatului Unit asupra Scoţiei, în funcţie de punctul de vedere care ar prevala, şi ar sprijini sau ar submina acreditările democratice ale mişcării pentru independenţă”.

Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon, liderul SNP, a declarat că respectă hotărârea Curții Supeme, dar a punctat: ”Hotărârea de astăzi blochează o cale pentru ca vocea Scoţiei să fie auzită în privinţa independenţei, dar într-o democraţie o voce nu poate fi şi nu va fi redusă la tăcere”. Prim-ministrul deja anunţase când ar fi urmat să aibă loc referendumul, în 19 octombrie 2023. Și stabilise și întrebarea de la referendum. Ar fi fost: ”Ar trebui Scoţia să fie o ţară independentă?”.

La referendumul din 2014, 55% dintre scoţieni au refuzat să părăsească Regatul Unit. Însă liderul Partidului Național Scoțian, la putere, care a dominat politica în ultimii ani, amintește că la Brexit, 62% dintre scoțieni au votat împotrivă, ceea ce dovedește că scoțienii ar vrea să rămână în Uniunea Europeană, ca stat independent.

*Imagine de M W de la Pixabay 

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore