Romania in UK

Guvernul vrea să taie din salariile deputaților nord irlandezi

Executivul a venit cu o propunere de proiect de lege prin care se urmărește reducerea indemnizațiilor aleșilor din Irlanda de Nord cu mai mult de un sfert.

Guvernul britanic susține că măsura este necesară întrucât Adunarea locală este paralizată în ultimele luni, din cauza unor dezacorduri cu privire la statutul post-Brexit al Irlandei de Nord. Iar deputații nu-și duc la împlinire toate responsabilitățile obișnuite.

Măsura ar urma să fie valabilă până când se formează un nou Executiv, iar prin acest proiect de lege Guvernul chiar amână termenul pentru ca acest lucru să se întâmple. Noul dead-line ar fi 8 decembrie, cu posibilitatea prelungirii până la 19 ianuarie. Inițial partidele ar fi trebuit să ajungă la un consens până în 28 octombrie, dar acest lucru nu s-a întâmplat. „Îndemn partidele din Irlanda de Nord să folosească acest termen pentru a se reuni în beneficiul tuturor celor din Irlanda de Nord”, a declarat ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Chris Heaton-Harris.

Blocajul politic din Irlanda de Nord are la bază protocolul de după Brexit. Partidul unionist DUP, care se opune înțelegerilor post-Brexit, refuză să participe la Adunarea locală până când nu se modifică protocolul. Iar din acest motiv nu se poate forma un nou Executiv. Unioniştii cer abrogarea protocolului, pentru că stabileşte un statut vamal special pentru Irlanda de Nord, pentru a evita revenirea la o frontieră fizică cu Republica Irlanda vecină. Apărătorii acestei idei susțin că se aduce atingere integrităţii Regatului Unit, pentru că ar crea de fapt o frontieră vamală între Irlanda de Nord şi restul statului.

*Imagine de InspiredImages de la Pixabay.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore