Romania in UK

Prima grevă a asistenților medicali în 106 ani

În jur de 100.000 de asistenți medicali și infirmieri au fost în grevă azi în Marea Britanie, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Este prima astfel de acțiune în cei 106 de viață a Sindicatului Royal College of Nursing.

Angajații cer creșterea salariului cu până la 19 procente, pentru că, spun ei, puterea lor de cumpărare a scăzut cu 20% în ultimii 12 ani. Reprezentanții sindicatului spun că unii dintre infiermieri și asistenți medicali au ajuns să sară mese, să nu-și mai permită să-și întrețină familiile. Mulți renunță la această meserie.

Mark Boothroyd, un infirmier de la Spitalul Saint-Thomas din Londra, a a spus că nou-veniții în breaslă renunță după doar un an sau doi din cauza veniturilor prea mici. El a mai declarat pentru AFP: ”Volumul muncii este oribil. Infirmierii suferă de burn out, nu pot asigura un serviciu sigur pacienţilor”.

Royal College of Nursing a anunțat că anumite secții sunt excluse de la grevă: chimioterapia, dializa, terapia intensivă şi unităţile pentru bolnavi dependenţi. Celelalte însă lucrează în principiu în format redus, ca de sărbători.

Guvernul consideră că cerința infirmierilor și asistenților referitoare la creșterea lefei cu aproape 20% este inabordabilă.

Steve Barclay, Ministrul britanic al Sănătăţii, a transmis că este ”profund regretabil” faptul că o parte a membrilor sindicatelor face grevă, după eşecul ultimelor negocieri. El a mai spus că prioritatea rămâne îngrijirea pacienților.

Keir Starmer, liderul opoziţiei laburiste, a declarat că greva este ”o insignă a ruşinii” și i-a cerut prim-ministrului să negocieze anularea mișcării. De cealaltă parte, premierul Rishi Sunak spune că grevele sunt un ”coşmar înainte de Crăciun” și asta se întâmplă din vina Partidului Laburist, care are legături cu sindicatele.

Sistemul sanitar nu este singurul domeniu afectat de greve. Marți și miercuri, angajații căilor ferate au fost în grevă. La fel și salariaţii Poştei britanice. Iar până la finalul anului multe acțiuni de protest și greve sunt anunțate.

*Imagine de Darko Stojanovic de la Pixabay.

*RUK este un proiect al Belfast Intercultural Romanian Community, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Secretariatul General al Guvernului.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore