Romania in UK

Premierul Marii Britanii condamnă executarea fostului ministru adjunct al Apărării din Iran, care avea și cetățenie britanică

Prim-ministrul Rishi Sunak a scris pe Twitter: ”Acesta a fost un act insensibil și laș efectuat de un regim barbar fără respect pentru drepturile omului, pentru propriul popor. Gândurile mele sunt alături de familia și prietenii lui Alireza”.

Alireza Akbari a fost executat prin spânzurare de regimul Iranian, la doar câteva zile de la anunțarea acuzației: spionaj pentru Marea Britanie. Akbari a avut ocazia să-și vadă familia înainte. Bărbatul fusese arestat în 2019. El a negat acuzațiile. Săptămâna aceasta, însă, Iranul a făcut public un clip în care pare că fostul ministru mărturisea faptele care i se imputau. Înainte de asta la BBC a ajuns un mesaj audio în care Akbari susține că a fost torturat pentru ca face mărturisiri false.

Regatul Unit al Marii Britanii a cerut Iranului să oprească execuția și să-l elibereze pe Akbari. James Cleverly, şeful diplomaţiei britanice, scria pe Twitter: „Iranul trebuie să oprească execuţia cetăţeanului britanic-iranian Alireza Akbari şi să îl elibereze imediat. Este un act motivat politic al unui regim barbar care are un dispreţ total faţă de viaţa umană”.

* Imagine, EPA.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore