Ministrul britanic al imigrării, Robert Jenrick, a spus că albanezilor ar trebui să li se interzică să solicite azil în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Asta pentru că ar fi, spun el, vin dintr-o țară ”demonstrabil sigură”, iar nivelul imigrației în UK a devenit nesustenabil, scrie The Telegraph.
În plus, Robert Jenrick a confirmat că sunt în desfășurare negocieri cu guvernul albanez, pentru a stabili o schemă de deportare. Asta în timp ce Ministerul britanic de Interne nu a confirmat pentru Sunday Times dacă se lucrează la o legislație prin care cei ce au intrat ilegal în UK să nu mai poată primi vreodată dreptul de a se stabili în Regat. Ministrul de Interne l-ar fi îndemnat pe prim-ministru să susțină chiar ideea ca fiecare imigrant ilegal să fie pus în detenție.
Mai mulți imigranți după Brexit
Cele mai recente date arată că a crescut substanțial numărul de imigranți sosiți în Marea Britanie: 504.000 de imigranți în perioada iunie 2021- iunie 2022, în comparație cu 173.000 în perioada anterioară Brexitului. Cifrele sunt generate parțial și de facilitarea vizelor pentru cetățenii din Ucraina, Hong Kong și Afganistan. Totuși, mulți britanici au decis să voteze pentru Brexit tocmai pentru că li s-a promis că va scădea numărul de imigranți.
Guvernul, în contradicție cu firmele care cer imigranți
În această perioadă Guvernul încearcă să găsească soluții pentru reducerea numărului de imigranți, dar intră în contradicție astfel cu marile companii. Firmele cer creșterea numărului de imigranți, pentru că, spun ele, se confruntă cu un deficit major de forță de muncă și doar migranții ar putea ajuta la redresarea economică. Tony Danker, șeful Confederației Industriei Britanice (CBI), care adună 190.000 de firme, a spus clar că imigranții sunt cheia crizei forței de muncă.
*Imagine de Mohamed Hassan de la Pixabay.
*România în UK este un proiect Belfast Intercultural Romanian Community, sprijinit și finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Secretariatul General al Guvernului României.