Romania in UK

UK, sufocată de greve și proteste. Guvernul ia în calcul sprijinul Armatei

Creșterea facturilor la energie i-a scos pe britanici pe străzi. Oamenii au ocupat instituții, sedii ale unor societăți din domeniul energetic, magazine. Așa au ales să protesteze împotriva tarifelor plătite pentru energie.

Militanții organizațiilor Fuel Poverty Action și Don’t Pay UK au luat cu asalt sediul companiei energetice Scottish Power din Glasgow. Protestatarii au adus pături, saci de dormit și s-au așezat pe holul firmei.

Britanicii cer guvernanților să introducă programul Energia pentru toţi (Energy for All), prin care ar urma să fie suportată de stat o cantitate de enrgie suficientă pentru locuitori și să nu mai fie luați din banii contribuabililor pentru subvenționarea combustibililor fosili. De asemenea, criticii Guvernului spun că ar trebui stabilite taxe mai mari pentu companiile din energie, dar și pentru vilele de lux. Stuart Bretherton, coordonatorul campaniei Fuel Poverty Action, a declarat: „Oamenii obişnuiţi nu mai pot continua să plătească factura crizelor create de cei bogaţi. Este timpul ca marii poluatori şi profitorii să-şi achite partea”.

Guvernul deja se gândește la măsuri pentru a contracara eventualele greve.  Preşedintele Partidului Conservator, Nadhim Zahawi, a spus, potrivit Reuters, că Executivul ia în calcul posibilitatea ca armata să fie chemată pentru a asigura funcţionarea serviciilor publice, asta dacă lucrătorii decid să nu mai vină la muncă. Este vorba despre domenii esențiale, ca Serviciul Naţional de Sănătate (NHS).

Guvernul a venit cu mesaj pentru protestatari, prin Nadhim Zahawi, pentru Sky News: „Mesajul nostru către sindicate este să spunem «nu este momentul pentru grevă, este momentul pentru a încerca să negociem». Dar în absenţa acestui lucru, pentru guvern este important să aibă planuri de rezervă”.

Marea Britanie se confruntă cu mari dificultăți ca urmare a Brexitului, pandemiei și războiului din Ucraina. Uk este oficial în recesiune.

*Imagine de OpenClipart-Vectors de la Pixabay.

*România în UK este un proiect Belfast Intercultural Romanian Community, sprijinit și finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Secretariatul General al Guvernului României.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore