Romania in UK

La mulți ani, românilor, oriunde v-ați afla!

​Ce sărbătorim de 1 decembrie

104 ani de România. Au trecut 104 ani de la Marea Unire. Ziua Națională a României este probabil cel mai important moment din istoria țării noastre.

Ce s-a întâmplat pe 1 decembrie 1918

Pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, s-a semnat Hotărârea de unire a Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii. A fost un vot în unanimitate, în cadrul Adunării Naționale a Românilor. Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări, spunea atunci: „Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”.

Ce a urmat pe plan intern

La Alba Iulia, s-a constituit apoi Marele Consiliu Naţional Român, care este format din 200 de membri aleşi şi încă 50 cooptaţi. Consiliul a numit un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei. Iuliu Maniu a condus Consiliul.

În 11 decembrie Guvernul României ratifică Marea Unire. Declaraţia de la Alba Iulia a fost înmânată regelui Ferdinand, care semnează imediat decretul de sancţionare a unirii (inclusiv a Basarabiei şi Bucovinei).

În 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România.

Ce a urmat pe plan internațional

În 10 septembrie 1919 s-a semnat Tratatul de la Saint Germain între Puterile Aliate şi Austria. Actul a reprezentat și recunoaşterea internaţională a unirii Bucovinei cu România. Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România a fost recunoscută internațional prin semnarea de către Puterile Aliate și Asociate cu Ungaria a Tratatului de Pace de la Trianon, în 4 iunie 1920.

În 28 octombrie 1920 s-a semnat Tratatul de la Paris, pe de-o parte de România şi pe de cealaltă parte de Puterile Aliate (Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia), care a avut ca scop recunoaşterea unirii României cu Basarabia. Dar acesta nu a intrat în vigoare pentru că Japonia nu l-a ratificat. Nici Uniunea Sovietică nu a recunoscut unirea.

Ce s-a întâmplat înainte de Marea Unire

În 27 martie 1918 s-a decis unirea Basarabiei cu România, iar în 28 noiembrie 1918 organul reprezentativ al Bucovinei a votat și el unirea cu țara.

Cum se sărbătorește Marea Unire

Festivități ample, cu parade militare, au loc an de an de 1 Decembrie în mai multe orașe din România. Poate cele mai importante sunt cele din București și Alba Iulia. Iar în România 1 decembrie este zi liberă legal. Dar românii de pretutindeni marchează Marea Unirea, organizând evenimente peste tot în lume.  

*Imagine de OpenClipart-Vectors de la Pixabay.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore