Henry Williams, un copywriter din Marea Britanie, este profund îngrijoat de capacitățile noii tehnologii, chat GPT, un instrument tehnologic care aparent poate rezolva orice problemă, de orice natură; poate răspunde la orice întrebare; poate redacta eseuri sau analize.
Nivelul la care a ajuns inteligența artificială, prin intermediul Chat GPT, reprezintă un motiv de stres pentru oamenii care lucrează în copywrite, dar și în alte domenii.
Henry Williams a cerut Chat GPT să redacteze un text, iar rezultatul l-a uluit. „A terminat un articol de marketing în 30 de secunde. Sunt destul de sigur că inteligența artificială îmi va lua locul de muncă”, a declarat el pentru The Guardian. Era vorba despre un articol pentru care copywriter-ul obișnuia să ceară 600 de euro, iar acum munca lui este la doar un click distanță. Williams spune că articolul redactat de ChatGPT a avut nevoie doar de puțină editare. Structura lui era destul de simplistă, dar corectă, iar punctele cheie, gramatica și frazarea au fost fără cusur. Nu e de mirare că bărbatul își pune întrebarea dacă cei cu care lucra de obicei ar mai avea nevoie de serviciile lui, câtă vreme Chat GPT face aceeași treabă, dar gratuit.
ChatGPT este un model de inteligență artificială care produce text. Funcționeză foarte simplu. Utilizatorii trebuie doar să aibă conexiune la internet și să intre în aplicație. Oamenii pot pune întrebări, de la cele mai simple, până la cele mai complicate, științifice, iar inteligența artificială oferă răspunsuri elaborate, pe care le identifică pe internet. Iar asta se întâmplă în doar câteva secunde. Mai mult, dacă textul redactat de Chat GPT este trecut printr-un program de detectare a plagiatelor, răspunsul este că respectivul conținut este original; nu este copiat de nicăieri.
Programul este încă în etapa de testare, dar deja a fost accesat de un milion de oameni la scurt timp de la lansare. Acest nou model de inteligență artificială îi îngrijorează nu doar pe angajații care se tem că Chat GPT le va lua locul de muncă, dar și pe dascălii de peste tot din lume. Asta pentru că elevii tind să apeleze la acest program pentru a-și face temele. De fapt, pentru a le fi făcute temele. Astfel, creativitatea lor este grav afectată.
*Imagine de Tumisu de la Pixabay.
*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.