Romania in UK

Unii români din UK au primit din greșeală bani de la stat. Ce urmează să se întâmple acum?

În jur de 140 de mii de cetățeni din statele membre ale Uniunii Europene care locuiesc în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord ar fi primit bani de la Ministerul de Interne, în mod eronat.

Sunt vizați oamenii care au primit o decizie de refuz a solicitărilor EUSS (EU Settlement Scheme) în perioada 27 iunie 2021 și 19 aprilie 2022. După această dață ei au primit în continuare ceea ce se numește credit universal, plata pentru creșterea nivelului de trai, în ciuda faptului că nu li s-ar mai fi cuvenit.

Ministerul de Interne britanic a transmis: ”Toși oamenii cărora li s-a acordat statutul de pre-decontat sau decontat sunt neafectați și nu trebuie să ia nicio măsură“. Nu este foarte clar c ear trebui să facă ceilalți, care au primit bani de la stat, din cauza unei erori a ministerului.

Un purtător de cuvânt al Autorității Independente de Monitorizare (IMA), organismul însărcinat cu protecția drepturilor cetățenilor UE după Brexit, a declarat: ”La 18 ianuarie a acestui an, Ministerul de Interne ne-a informat despre un exercițiu de actualizare a conturilor UKVI ale solicitanților EUSS (EU Settlement Scheme) cărora li s-a refuzat statutul între iunie 2021 și aprilie 2022, dar în cazul cărora conturile au continuat să fie alimentate. Accesul continuu la un certificat de cerere a însemnat că drepturile persoanelor în temeiul Acordului de retragere au fost protejate până la determinarea finală a oricărei revizuiri administrative sau contestații, dar înseamnă și că, după epuizarea drepturilor lor de apel, potențial 141.000 de persoane au continuat să beneficieze de drepturile pe care le aveau, inclusiv primirea plăților de beneficii. Înțelegem că departamentele guvernamentale lucrează la implicații”.

Revenim cu informații actualizate, pe măsură ce apar.

*Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore