Romania in UK

Expulzarea în Rwanda a solicitanților de azil în UK, legală. Decizia Înaltei Curți

Înalta Curte din Londra a hotărât astăzi că este legal ca autoritățile britanice să-i expulzeze în Rwanda pe solicitanții de azil care au ajuns ilegal în Regat, anunță presa internațională. Judecătorii consideră că este legal ca astfel de cereri de azil să fie mai degrabă analizate în Rwanda decât în Marea Britanie.

Curtea indică astfel că dispozițiile Guvernului de la Londra nu contravin Convenţiei privind statutul refugiaţilor, din 1951.

Înalta Curte din Londra a decis și că Guvernul trebuie să revizuiască opt reclamanți ale unor cazuri, care nu ar fi fost analizate corespunzător de ministrul de interne Suella Braverman, anunță BBC.

În luna ianuarie se va hotărî dacă se acceptă posibilitatea contestării în apel a decizie de azi.

Avocaţii mai multor solicitanţi de azil şi organizaţiile umanitare Care4Calais şi Detention Action au declarat la o audiere din septembrie că Rwanda ”îi torturează şi ucide pe cei pe care îi consideră opozanţii săi”, așa că planul de exil al Guvernului britanic este ilegal. Ideea a fost susținută și de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), care a spus în fața Curții că Rwanda nu dispune de ”componente simplificate ale unui sistem de azil accesibil, de încredere, corect şi eficient”. Așa că, a transmis Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiați, planul Regatului Unit riscă să încalce grav Convenţia privind statutul refugiaţilor.

Toate acestea se întâmplă după ce în aprilie fostul ministru de interne britanic Priti Patel a semnat cu Rwanda un acord, care prevede că Rwanda va primi migranții pe care Regatul Unit îi consideră ilegali. În cadrul acestui acord considerat istoric, Londra a plătit Rwandei 120 de milioane de lire sterline.

*Imagine de MAMADOU TRAORE de la Pixabay.

*RUK este un proiect al Belfast Intercultural Romanian Community, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Secretariatul General al Guvernului.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore