Romania in UK

Dispar fluturii din UK – Studiu

Fluturii din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord dispar din aproape jumătate din locurile în care au zburat cândva. Raportul ”State of the UK’s Butterflies 2022” privind conservarea fluturilor arată o scădere cu 42% a distribuției a 58 de specii native din 1976 încoace. În cazul speciilor care au nevoie de zone umede, de pildă, scăderea este mai dramatică, de 68%.

Oamenii de știință pentru Conservarea Fluturilor care au realizat studiul spun că trebuie să existe o „schimbare masivă” pentru a inversa procesul, descris drept dezastruos. Raportul mai atrage atenția asupra faptului că fluturii dispar în continuare, în ciuda numeroaselor acțiuni de conservare a insectelor și direcționarea lor ori reintroducerea în anumite zone.

Richard Fox de la Butterfly Conservation, autorul principal al ”State of the UK’s Butterflies 2022”, a declarat: ”Ne-am concentrat asupra celor mai amenințate specii de fluturi, ceea ce le împiedică să dispară. Dar există o provocare masivă dezvăluită de milioane de date din raport și avem nevoie de o schimbare masivă în abordarea noastră pentru a aborda acest lucru și a îndeplini obiectivul guvernamental obligatoriu din punct de vedere legal care există acum pentru oprirea declinului faunei sălbatice. Acest raport arată că nu oprim declinul faunei sălbatice.”

Cele mai mari scăderi de fluturi sunt în Anglia. Imaginea pare mai pozitivă în Scoția, unde speciile au crescut, în medie, în abundență cu 37% și în distribuție cu 3%.

Fox punctează: „Fluturii din Marea Britanie sunt de departe cel mai bun și cel mai complet grup de insecte monitorizat de oriunde în lume. Fluturii îndeplinesc acest rol cu ​​adevărat important ca indicator pentru mii de alte specii și starea generală a mediului nostru. Acest raport este o lectură foarte sumbră în acest sens.

Rămâne întrebarea ce se poate face pentru ca lucrurile să se schimbe, iar experții vin cu sugestii.

”Va fi nevoie de mișcări îndrăznețe din partea guvernului și a tuturor pentru a-și asuma responsabilitatea. Oricine are o grădină poate ajuta, dar amploarea crizei biodiversității este de așa natură încât plantarea câtorva plante prietenoase cu polenizatorii nu este suficientă. Trebuie să creăm un habitat în care fluturii și alte animale sălbatice să trăiască și nu doar să le vizităm pentru o gustare”, spune autorul principal al studiului.

Julie Williams, directorul executiv al Butterfly Conservation, a declarat: „Acest raport este o dovadă mai convingătoare a declinului naturii în Marea Britanie. Suntem total dependenți de lumea naturală pentru hrană, apă și aer curat. Avem nevoie de acțiuni rapide și eficiente în acest sens. Scăderea fluturilor pe care am văzut-o în propriile noastre vieți este șocantă și nu mai putem sta pe loc și privi cum biodiversitatea Regatului Unit este distrusă.”

*Imagine de Brigitte Werner de la Pixabay.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore