Romania in UK

Cum poți să obții bani de la stat pentru plata chiriei în UK

Discretionary Housing Payment, plata discreționară pentru locuință, este o sumă de bani pe care Consiliul Local poate decide să o aloce celor care primesc deja ajutoare sociale pentru a suporta cheltuielile legate de locuință.

Criteriile de respectat pentru a beneficia de ajutorul statului

The Independent explică faptul că sunt eligibil pentru a primi acești bani britanicii care sunt în programul Housing Benefit, fie beneficiază de elementul de sprijin din Universal Credit. Te poți înscrie la primirea acestor sume și dacă ai fost afectat de eliminarea subvenției pentru camera suplimentară (în cazul chiriașilor locuințelor sociale) sau de creșterea ratelor Local Housing Allowance (LHA), ratele folosite de stat la evaluarea ajutoarelor sociale pentru locuire acordate chiriașilor cu proprietari privați.

Banii de la Consiliul Local nu trebuie dați înapoi. Ei pot fi folosiți pentru a plăti restanțele la plata chiriei ori pentru a da un avans la chirie sau pentru a achita chiria anticipat, în cazul în care este vorba despre oameni care se mută într-o nouă locuință.

Câți bani poți primi

Nu există o sumă fixă și nici un plafon. Totul ține de fiecare Consiliul Local și de situația particulară a solicitanților. Unele consilii locale au decis, de pildă, să aloce o singură tranșă, o sumă fixă. Altele au hotărât să transfere oamenilor mai mulți bani, în mai multe rate. Iată câteva exemple.

Primăria din Birmingham precizează pe site-ul său, că nu acordă Discretionary Housing Payment pentru cazurile în care „chiria este în mod clar excesiv de mare”, când chiriașul nu mai are bani din cauza unor reduceri ale altor ajutoare sociale sau când proprietarul i-a mărit chiria ca să-și recupereze astfel niște restanțe la plată.

Primăria din Leeds le cere chiriașilor ca, înainte să facă cerere pentru Discretionary Housing Payment, să negocieze cu proprietarul o chirie mai mică, să găsească o altă locuință mai ieftină sau să ceară consiliere de la alte organizații locale despre modurile cum își poate îmbunătăți situația financiară.

Cum regulile sunt atât de laxe, și lăsate la latitudinea fiecărui Consiliu Local, nu vă rămâne decât să verificați la primăria de care aparțineți care sunt condițiile pentru a beneficia de Discretionary Housing Payment.

*Imagine de Nicholas Demetriades de la Pixabay.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore