Cum au petrecut Ziua Națională românii din Palermo – reportaj video

Mai bine de cinci mii de români trăiesc în Palermo, capitala insulei italiene Sicilia. De 1 Decembrie s-au îmbrăcat în straie populare și au sărbătorit românește.

Și-au început ziua în parcul Garibaldi, unde italienii i-au ridicat o statuie marelui istoric român Nicolae Bălcescu. Au depus acolo o coroană de flori, mai ales că în 29 noiembrie s-au împlit 170 de ani de la moartea lui.

Apoi românii s-au adunat în Biserica Românească, invitați de părintele Martinian. Au avut musafiri de seamă din România: seminariști de la Seminarul Teologic Ortodox Dumitru Stăniloae din Brașov, alături de părintele director Pop Ionuț-Marcel, părintele protopop al Protopopiatului Bran-Zărnești, Pr. Dr. Ion Manea, părinți profesori și cadre didactice, în prezența Preasfințitului Atanasie de Bogdania și a părintelui protopop de Sicilia părintele Nicolae Chilcos. Corul Seminarului teologic a cântat cântece patriotice, pe care părintele profesor le-a și explicat, reușind astfel să marcheze, prin muzică, principalele momente din istoria României.

Preoții și seminariștii români au stat mai multe zile în Palermo, pentru că au avut de fapt de marcat trei mari evenimente: Sfântul Andrei, Ziua Națională, dar și comemorarea a 170 de ani de la moartea lui Nicolae Bălcescu. În ziua de 29 noimebrie, românii din Sicilia, alături de cei din Brașov au mers în grădina în care marele istoric român a fost înmormântat de Ordinul Capucinilor. Așa a primit Nicolae Bălcescu binecuvântarea unui sobor de preoți. I s-a făcut parastasul pe care nu l-a avut niciodată.

În reportaj îi ascultați pe copii cântând (atenție! Este posibil să vă emoționați până la lacrimi), vedeți cum a fost în Biserică, de Ziua Națională, la statuia lui Nicolae Bălcescu, la comemorarea din grădina din Palermo și aflați și informații despre viața revoluționarului pașoptist.

*Materialul video este realizat în cadrul platformei multiblog RUK, România în UK, un proiect al Belfast Intercultural Romanian Community, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Secretariatul General al Guvernului.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore