Romania in UK

Criză fără precedent între Guvernul britanic și Scoția din cauza legii privind schimbarea sexului

Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a blocat legea referitoare la reforma de gen votată în Scoția. Este o decizie fără precedent, în cei 25 de ani de la descentralizare, scrie Sky News.

Secretarul de stat pentru Scoția, Alister Jack, a spus e gata să depună la Westminster un ordin în temeiul articolului 35 pentru a împiedica trimiterea legislației la rege pentru a primi aprobarea: „Nu am luat această decizie cu ușurință”. Downing Street are capacitatea de a împiedica legislația scoțiană să primească aprobarea regală, în cazul în care consideră că va avea un impact negativ asupra legislației la nivel britanic.

Prim-ministrul Nicola Sturgeon a scris pe Twitter: „Nu, nu, nu: Acesta este un atac frontal asupra parlamentului nostru scoțian ales în mod democratic și asupra capacității sale de a lua propriile decizii în chestiuni descentralizate. Guvernul scoțian va apăra legislația și va lua apărarea parlamentului scoțian. Dacă acest veto de la Westminster va reuși, va fi primul din multe altele”

Proiectul de lege adoptat la finalul anului trecut în Scoția reduce la 16 ani vârsta la care cineva poate cere schimbarea sexului, elimina certificatul medical pentru disforie de gen și scurtează și perioada de care are nevoie un solicitant pentru a trăi în sexul dobândit. Premierul scoțian a declarat în ziua adoptării legii că: „este o zi istorică pentru egalitate”.

Miniștrii britanici însă se tem de un eventual turism de gen. În plus, punctează că statutul celor care și-au schimbat sexul în Scoția ar fi diferit în restul Regatului Unit.

*Imagine de Eszter Miller de la Pixabay.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore