Romania in UK

Care este calea pentru unioniștii irlandezi după ce se încheie protocolul Brexit

Dacă negociatorii britanici și europeni ajung la un acord cu privire la protocolul Brexit referitor la Irlanda de Nord, cel mai mare partid unionist din Irlanda de Nord ar fi într-o mare dificultate, relatează Reuters. Ar trebui să aleagă cum se poziționează, iar efectele sunt serioase, indiferent de calea aleasă.

Partidul Democratic Unionist (DUP) ar putea alege să sprijine protocolul, deși nu sunt șanse să îndeplinească toate cerințele unioniștilor. Dar în acest fel, ar permite avansarea în politică pentru unioniștii mai radicali. De cealaltă parte, ar putea să continue să se opună, să boicoteze în continuare Parlamentul Irlandei de Nord, ba chiar să ajungă la a cere regândirea Acordului din Vinerea Mare, care a pus capăt a trei decenii de lupte.

David Kerr, fost consilier al lui David Trimble, principalul semnatar unionist al acordului de pace din Irlanda de Nord a declarat: „O rezolvare pozitivă a problemei protocolului nu este doar foarte benefică pentru toți cei care trăiesc în Irlanda de Nord, ci este vitală din punct de vedere strategic pentru viitorul locului Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit”.

În continuare se duc negocieri cu privire la acordul post Brexit, din cauza nemulțumirilor unioniștilor, care semnalează faptul că păstrarea parțială a Irlandei de Nord în piața europeană creează o graniță comercială de facto cu restul Regatului Unit.

Jeffrey Donaldson, liderul DUP, a declarat pentru Reuters că discuțiile au fost „foarte mult ținute în secret” față de unioniști, dar a spus că nu este „paranoic în privința trădării” din partea autorităților de la Londra. El a punctat că formațiunea sa nu este incapabilă să accepte o cale de mijloc: „Nu vrem să facem din perfect dușmanul posibilului”.

*Imagine de christian hardi de la Pixabay.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore