Biletele de metrou, autobuz și tramvai din capitala Angliei cresc în medie cu 5,9%, începând din 5 martie anul acesta.
Cea mai mare creștere a tarifelor va fi pentru călătoriile cu metroul strict în Zona 1: de la 2,50 de lie sterline la 2,90 de lire, ca la National Rail.
Tarifele TfL vor crește cu 5,9%. Creșterea reală este de 5,7-6,7%. Asta pentru că tarifele sunt rotunjite la cel mai apropiat 5p.
Iată principalele modificări!
- Tarifele de metrou pentru Zona 1 = 2,80 lire (de la 2,50 lire) indiferent de oră.
- Persoanele de peste 60 de ani, care au avut gratuitate la deplasarea cu mijloacele de trasport în timpul pandemiei înainte de ora 9 dimineața, vo rplăti tarife normale.
- Tariful Hopper pentru autobuz/tramvai = 1,75 lire sterline (de la 1,65 lire) la
- Plafonul zilnic pentru autobuz/tramvai = 5,25 lire sterline (de la 4,95 lire) Pentru prima dată depășește cinci lire.
- Plafonul zilnic TfL pentru zonele 1-6 = 14,90 lire sterline (de la 14,10 lire)
Michael Roberts, directorul executiv al London TravelWatch, organul de supraveghere al transporturilor din Londra, a declarat: „Mulți londonezi resimt deja presiunile legate de costul vieții, așa că această creștere a tarifelor cu 5,9% în serviciile TfL va fi o provocare pentru mulți oameni. Mai mulți oameni folosesc zilnic în capitală autobuzul mai mult decât orice alt tip de transport. Autobuzele sunt folosite cel mai mult de londonezii cu venituri mai mici, așa că suntem deosebit de dezamăgiți de faptul că aceste tarife nu au fost limitate.”
Sadiq Khan, primarul Londrei, a explicat: „Am înghețat tarifele TfL timp de cinci ani din 2016 pentru a face transportul mai accesibil pentru milioane de londonezi. Dar mâinile mele au fost legate de pandemie de condițiile stricte stabilite de guvern în recentul acord de finanțare de urgență pentru TfL, ceea ce înseamnă că tarifele trebuie să crească în Londra cu aceeași sumă ca și tarifele National Rail – 5,9 la sută. Acesta este un moment dificil pentru orașul nostru, cu un guvern care nu finanțează pe deplin serviciile noastre publice, dar sunt hotărât să intensificăm astfel încât să putem continua să construim o Londra mai verde, mai sigură și mai echitabilă pentru toată lumea.”
*Imagine de scharfsascha de la Pixabay.
*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.