Romania in UK

Conflictul UK-UE referitor la Irlanda de Nord, la un pas de a fi rezolvat – surse

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Uniunea Europeană ar fi convenit cu privire la liniile generale ale unui acord referitor la situația Irlandei, scriu mai multe ziare.

The Times scrie că UE și UK au stabilit un plan care presupune oprirea controalelor sistematice ale produselor care intră în Irlanda de Nord. În plus, Bruxelles-ul ar fi fost de acord cu intervenția Curții Europene de Justiție în Irlanda de Nord, dacă aceasta din urmă  o cere.

Nu s-a ajuns la un acord clar cu privire la normele care reglementează comerțul post-Brexit cu Irlanda de Nord. Discuțiile continuă, cu implicarea tuturor părților: Londra, Bruxelles, Belfast și Dublin.

Un purtător de cuvânt al Guvernului condus de Rishi Sunak a transmis că prioritatea Londrei este de a proteja acordul de pace din Vinerea Mare și stabilitatea în Irlanda de Nord, precum și piața internă britanică. El a punctat: „În prezent purtăm discuții intense cu UE pentru a rezolva aceste probleme”.

*Imagine de postcardtrip de la Pixabay.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore