În medie pe an, un britanic ar urma să plătească acum strict pentru alimente 5.504 lire sterline, cu 788 de lire mai mult. Asta arată datele celui mai recent raport Kantar, care studiază inflația în comerțul cu amănuntul.
Vânzările de alimente au crescut cu 7,6% în cele 12 săptămâni până la 22 ianuarie, arată raportul Kantar.
Volumul vânzărilor de bere fără alcool și cu conținut redus de alcool a crescut cu 3% față de anul trecut. Vânzările marcă proprie etichetate ca fiind vegane au crescut cu 21%, ca effect al proiectului Veganuary.
Nou record al inflației la prețul alimentelor
Inflația prețurilor la produsele alimentare din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a atins un nou record de: 16,7%, relatează The Guardian.
Creșterea a fost bruscă față de luna decembrie. Atunci vorbeam de 14,4%, ceea ce s-a văzut la cheltuielile de Crăciun, care au atins și ele un record, de 12,8 miliarde de lire.
Fraser McKevitt, șeful departamentului de retail și cunoaștere a consumatorilor de la Kantar, a transmis: “La sfârșitul anului trecut, am văzut că rata inflației prețurilor la produsele alimentare a scăzut ușor, dar acest mic semn de ușurare pentru consumatori a fost de scurtă durată. Gospodăriile se vor confrunta acum cu un plus de 788 de lire sterline la facturile anuale de cumpărături dacă nu își schimbă comportamentul pentru a reduce costurile.”
Produsele marcă proprie, soluția găsită de supermarketuri
Marile supermarketuri se străduiesc să țină și ele pasul cu inflația. Multe și-au extins gama de produse propria, mai puțin diverse, dar mai ieftine. Vânzările de astfel de produse au crescut cu 9,3% în prima lună a anului. De cealaltă parte, creșterea vânzării de produse de marcă a fost de doar un procent.
Aldi, discounter german, se poate lăuda cu cea mai mare rapidă creștere de vânzări de la an la an. A vândut cu 26,9% mai mult. Este urmat în top de alt lanț de supermarketuri cu produse propii, Lidl, care a avut vânzări cu 24,01% mai mari. Nu la fel stau lucrurile în cazul Tesco, Sainsbury’s și Asda. Creșterile în cazul lor au fost cu aproximativ 6 procente. Morrisons a avut chiar vânzări mai mici, cu 1,9%.
*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.