Romania in UK

Spania, acuzată că încalcă suveranitatea UK

Acuzațiile vin din partea reprezentanților enclave britanice Gibraltar, după ce joi dimineață mai mulți vameși spanioli ar fi debarcat pe Eastern Beach, o plajă a Gibraltarului, în urmărirea unor contrabandiști. Agenții vamali ar fi tras și focuri de armă în Gibraltar, în care nu aveau niciun fel de jurisdicție. Conform legii ar fi putut doar să ceară sprijin din partea autorităților din Gibraltar, care aparține Regatului Unit.

Șeful Guvernului din Gibraltar, dar și Guvernatorul au transmis împreună un comunicat de presă în care acuză Spania că de ”o încălcare flagrantă a suveranităţii britanice şi, potenţial, cel mai grav şi periculos incident din ultimii ani”. Ambii oficiali spun că faptele ar fi cu atât mai grave, dacă s-ar confirma ipoteza că s-au tras focuri de armă, acțiune pe care cei doi o cataloghează ca fiind nesăbuită și ilegală, mai ales că totul s-a petrecut în apropierea unui complex rezidențial, deci civili ar fi putut fi puși în pericol.

Autoritățile din Gibraltar au cerut explicații oficialilor spanioli. De asemenea, Guvernul a anunțat că este permanent în discuții cu Ministerul Afacerilor Externe din Marea Britanie, cu Commonwealth-ul, cu ambasadorul britanic în Spania, pentru a analiza datele anchetei și a avea cel mai potrivit răspuns diplomatic.

*Imagine de Guy de la Pixabay.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore