Romania in UK

Partidul Socialist din UK critică rezoluția SUA împotriva socialismului

Socialiștii din Regatul Unit condamnă rezoluția Statelor Unite ale Americii împotriva socialismului și deschid dezbateri cu privire la această ideologie.

 SPGB a scris pe Twitter: „Nici o țară nu a „fost” socialistă. Ați auzit vreodată de Karl Marx și Friedrich Engels? Această societate fără clasă, fără stat și fără bani apare abia după ce capitalismul a fost respins de populația clasei muncitoare. Nu există țări socialiste. Socialismul/comunismul marxist apare după ce capitalismul a fost abandonat (ceea ce încă nu s-a întâmplat)”.


SPGB susține că americanii nu înțeleg ce înseamnă socialismul de fapt și confundă ideologia cu o alta, capitalism de stat. Conform socialiștilor britanici a doua menționată este responsabilă pentru ororile invocate în rezoluția adoptată de Statele Unite. „Coreea de Nord are capitalism de stat. Capitalismul de stat nu are nimic de-a face cu socialismul/comunismul fără clasă, fără stat, fără bani, despre care au scris Marx și Engels. Nu mai da vina pe socialismul fals pentru ceea ce a făcut capitalismul de stat!(…) Socialismul nu a ucis pe nimeni – spre deosebire de capitalism”, a postat pe Twitter SPGB.

SPGB a mers mai departe, explicând: „Socialismul marxist înseamnă libertate. Capitalismul va fi întotdeauna sclavie, pentru că profiturile nu pot fi obținute altfel. Nici o populație a țării nu a reușit încă să se elibereze și să stabilească socialismul/comunismul pe care și l-au dorit Marx și Engels”.

Reacția vine după ce Camera Reprezentanților a Statelor Unite a adoptat o rezoluție prin care condamnă socialismul și se opune implementării politicilor socialiste în SUA. În textul adoptat scrie, printre altele, că: „socialismul a dus la foamete și la crime în masă și la uciderea a peste 100.000.000 de oameni în întreaga lume” și că „multe dintre cele mai mari crime din istorie au fost comise de ideologi socialiști, precum Vladimir Lenin, Iosif Stalin, Mao Zedong, Fidel Castro, Pol Pot, Kim Jong-Il, Kim Jong-un, Daniel Ortega, Hugo Chavez și Nicolás Maduro. Rezoluția a fost votată de 109 parlamentari americani. 86 au fost împotrivă.

*Imagine de Hermann Traub de la Pixabay.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore