Romania in UK

Ateliere de lectură, susținute de scriitoarea Ana Barton la Belfast

Scriitoarea Ana Barton vine din România, la Belfast, pentru a susține ateliere de lectură și scris de mână dedicate copiilor și adolescenților români implicați în activitățile Școlii Românești Nicolae Iorga din Belfast. De asemenea, scriitoarea își va lansa atunci și cel mai recent roman al ei, ”Ophanim”, lansat de Editura 3, în colecția Autori români.

Despre Ana Barton

Ana Barton s-a născut într-un miez de iarnă cu ger năprasnic și omofor de zăpadă. Iubește cuvântul și tăcerea, familia și prietenii, rujul roșu-mac, apa minerală, lămâile și frunzele proaspete de mentă, pisicurile, cățelurile, viezurii melivori, urangutanii și pinguinii, să frămînte aluat, să danseze până la epuizare, cerneala și stilourile, psalmii și muzica bizantină, tristețile scurte și nervii mărunți, trezitori, târlicii de lână țigaie și păturile moi, liniștea, din ce în ce mai mult liniștea. A publicat romanele Jurământ de rătăcire și Nemuritorii de rând (Editura Herg Benet) și volumele de proză scurtă Prospect de femeieMamifer (Editura Herg Benet) și Pervazul lui Dumnezeu (Editura Humanitas), Foto SplendidColecția Costică Acsinte – Viața socială și Foto Splendid.Colecția Costică Acsinte – Doamne și domnițe (Editura Atelierele Albe), fiind prezentă și în volume colective precum Cartea simțurilor (Editura Humanitas), Cele mai frumoase proze ale anului 2014 (Editura Adenium), Tot înainte! Amintiri din copilărie (Editura Curtea Veche), In the mood for love. Antologia prozei erotice feminine din România (Editura Paralela 45), Viața pe Facebook. Dau like, deci exist (Editura Polirom), Să fim anonimi ca dovlecii (Editura Muzeelor Literare), Singuri acasă. Copii și părinți în pandemie (Editura Vremea), Neterminatele iubiri (Editura Național).

Despre Ophanim

Mi-am dat seama, în timp ce scriam cartea asta, că ea s-a născut dintr-o uimire și dintr-o inadaptare. Stau, ca un copil crescut de lupi, găsit din întâmplare și adus în jungla societății, și mă uit cum atât de mulți oameni aleargă fără zăbavă după excepțional, după extraordinar. După altfel. Și-n goana asta, se-ndepărtează din ce în ce mai tare unii de ceilalti, pentru că fiecare vede-n felul lui altfelul.

E greu de tradus în bătăile de inimă ale aproapelui. Dar cu cât omul aleargă mai tare spre excepțional, cu atât bucuria se-ascunde de la fața lui. Apoi, orice mică reușită a devenit super sau genială. Poate pentru că omul are nevoie, în fuga lui cea mare, să-și presare drumul cu stele. Nu din alea obișnuite, că-s greu de cules. De fapt, imposibil. Unele mici, din chirpici. Ce lume mare! Numai bună să fie iubitoare. Dar ca să fie, are de (re)găsit tandrețea.“ (Ana Barton)

Ophanim nu e tocmai cel mai prietenos nume din lume. Rezonanțele biblice și ecourile de început și temelie de lume nu-s chiar o mângâiere, de multe ori, iar personajul care dă numele romanului Anei Barton nu constituie o excepție. Un super-erou altfel, malgré soi, cu o super-putere specială, e un personaj botezat sub numele unui dar și hărăzit zodiei altuia, neinvocat, neghicit. Dar nu mai puțin greu de dus. Ophanim e timp conjugat în poveste, o intersectie a vocilor în care se revarsă și se caută mai multe generații, e simtul hiperdezvoltat care le cuprinde, le traiește si, mai ales, le numește pe toate.

O ureche supradimensionată și o voce-oglindă, Ophanim își povesteste propriul drum, drum al unui destin aflat sub semnul excepționalului și totuși nu mai puțin uman, ca orice merge spre întregire, ca orice ființă care-și caută sensul. O scriitură originală, ce simte carnea cuvintelor și viața din spatele lor, puternic ancorată în realitatea zilelor noastre, la care se uită printr-un filtru magic, acoperind și descoperind deopotrivă, jonglând cu textul în mai multe registre, pe măsura ce-și desfășoară ițele. Ophanim nu este doar romanul unui personaj atipic, ci și al revrăjirii lumii în care trăim și căreia îi aparținem.“ (Nora Pavel)

Programul complet al întâlnirii cu Ana Barton

Când: Sâmbătă, 3 decembrie

Unde: sediul Asociației BIRC Belfast 1 Stranmillis Embankment , cod poștal BT 71 GB

Program: 12:00 – 16:00  Ateliere pentru copii – Lectură și Scris de mână – . La ora 16:00 are loc lansarea romanului Ophanim, Editura 3, Colecția Autori români.

Asociția BIRC, Belfast Intercultural Romanian Community, desfășoară activități cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Secretariatul General al Guvernului României.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore