Romania in UK

Aproape 7 milioane de gospodării britanice, în ”sărăcie energetică”. Soluția temporară: băncile de căldură

Băncile de căldură au apărut anul ăsta pentru a-i ajuta pe britanici să depășească iarna grea. O bancă de căldură este un spațiu încălzit corespunzător, unde oamenii pot sta gratuit câteva ore, în fiecare zi, astfel încât să se încălzească și să economisească.

Adolescenți, adulți, bunici, oameni de toate vârstele și din toate categoriile sociale au ajuns la apeleze la băncile de căldură, care se găsesc acum în cele mai multe orașe mari din Regat, printre care: Londra, Glasgow, Bristol sau Birmingham. În al doilea cel mai mare oraș din UK, Birmingham, au apărut sute de astfel de spații. Fred Rattley, un coordonator al Birmingham Poverty Truth Commission a declarat că: „Se vorbea de opt, apoi de 100 – acum credem că sunt sute”. CNN scrie că în total ar fi peste trei mii de bănci de căldură în Regat.

Pentru ca oamenii să afle unde sunt amplasate spațiile călduroase s-au creat pe Twitter hashtag-urile #warmbanks și #warmhubs, relatează CNN.

Multe dintre băncile de căldură oferă și o masă caldă sau posibilitatea desfășurării unor activități.  Banii pentru crearea și întreținerea spațiilor vin, fie de la consiliile locale, fie prin fundații private sau corporative, sponsorizări, ori donații de la persoane fizice.

Băncile de căldură s-au dovedit extrem de utile, în condițiile în care acum, în decembrie 2022, se estimează că în jur de 6,99 de milioane de gospodării din Marea Britanie sunt în ceea ce se numește ”sărăcie energetică”, a explicat pentru CNN Simon Francis, coordonator al Coaliției End Fuel Poverty. Un studiu făcut de Universitatea din York arată că până la anul mai bine de trei sferturi din casele din Regat vor fi în această situație, ceea ce înseamnă în jur de 53 de milioane de oameni.

Datele Guvernului Britanic arată că în ultimul an prețurile la gazele naturale  au crescut cu 129%, iar la electricitate, cu 66%. Factura medie anuală la energie aproape s-a dublat de anul trecut.


*Imagine de ri de la Pixabay.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore