Obligarea cetățenilor UE să ceară drept de reședință în UK după Brexit, ilegală. Decizia nu este definitivă

Schema de reglementare post- Brexit a Regatului Unit, prin care cetățenii din Uniunea Europeană care locuiau în UK au fost obligați să ceară drept de reședință, a fost declarată ilegală de Înalta Curte.

Planul a fost introdus în 2018 și i-a vizat pe cei care fac parte dintr-un stat membru al comunității europene, dar care locuiesc și muncesc în Marea Britanie. Este vorba despre aproximativ șapte milioane de cetățeni UE. În jur de jumătate dintre ei au aplicat în cadrul schemei și li s-a acordat statutul de stabilit, ceea ce echivalează cu cel de rezident permanent. 40% dintre solicitanți au primit statutul de pre-stabilit, ce oferă drept de ședere pentru o perioadă de cinci ani, asistență socială și toate celelalte beneficii. Dar la finalul perioadei de cinci ani urma să aplice din nou pentru a i se conferi statutul de stabilit. Neaplicarea la timp ar duce la pierderea automată a dreptului la muncă, acces la locuință, educație și alte beneficii.

Această a doua categorie ar fi vizată în special de reglementările declarate neconstituționale de Înalta Curte. Hotărârea de acum ar însemna că toți cei au primit statutul de pre-stabilit ar fi în fapt stabiliți. Decizia nu este definitivă, iar guvernul a anunțat că va face recurs. Așadar în acest moment cetățenii Uniunii Europene care trăiesc și muncesc în Regatul Unit nu sunt afectați în niciun fel. Oricum, primele solicitări pentru schimbarea statutului de pre-stabilit în stabilit ar urma să apară în 2023.

Foarte important în implementarea schemei era și momentul depunerii actelor. Dacă solicitările nu se făceau la timp, cetățenii UE riscau să-și piardă toate drepturile. În timpul unei ședințe de control judiciar la Curțile Regale de Justiție din 1 și 2 noiembrie, Autoritatea Independentă de Monitorizare – organul de supraveghere înființat pentru a proteja drepturile cetățenilor UE în Regatul Unit – a susținut că este ilegal ca cetățenii să-și piardă drepturile dacă fie n-au solicitat statutul de stabilit, fie, în anumite circumstanțe, n-au refăcut solicitarea în termenul prevăzut de schema de reglementare.

Consilierul general al IMA, Rhys Davies, a spus: „Am vrut să evităm riscul ca cetățenii cu statut prestabilit care nu reușesc să depună o a doua cerere la EUSS după expirarea statutului lor prestabilit după cinci ani de rezidență în Regatul Unit își pierd drepturile”.

*Imagine de Kai Pilger de la Pixabay.

*RUK este un proiect al Belfast Intercultural Romanian Community, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Secretariatul General al Guvernului.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore