Romania in UK

Studenții europeni, ținuți la distanță în UK, de Brexit

O scădere semnificativă a numărului de studenți proveniți din statele membre ale Uniunii Europene s-a simțit încă după referendumul pro Brexit din 2017.

Datele colectate și analizate de Agenția de Statistici pentru Învățământul Superior (HESA) din Regat arată că în anul universitar 2020-2021, 66.800 de tineri europeni s-au înscris în universități din Marea Britanie, în primul an de studii de licență, masterat și doctorat. Un an mai târziu, în 2021- 2022, numărul lor s-a redus cu mai bine de jumătate. Doar 31 de mii de studenți străini au apărut în Regat Unit, în primul an universitar complet după finalul perioadei de tranziție de după ieșirea Marii Britanii din comunitatea europeană.

Dacă analizăm strict primul an de studiu din primul ciclu, vedem că doar 13.155 de studenţi din UE s-au înscris în 2021, față de 37.530 în 2020, adică de aproape trei ori mai puţini.

În ce privește motivele, experții HESA spun că:  „Această scădere semnificativă poate fi atribuită modificărilor în ce priveşte taxele de înscriere”. Înainte de 2021, studenții din Uniunea Europeană plăteau aceleași taxe precum colegii lor britanici, maximum 9250 de lire sterline. După Brexit, însă, din 2021 încoace, taxele de școlarizare pentru europeni ajung la până la 38 de mii de lire sterline pe an, scrie The Guardian. În plus, studenții din UE nu mai beneficiază de asigurare de sănătate. Ei trebuie să obțină viză și să plătească pentru a putea beneficia de serviciul public de sănătate.

Higher Education Student Statisticsm transmite că în anul universitar 2020-2021 în universitățile din Marea Britanie erau înregistrați 12.860 de studenți români, o creștere cu 55,8% față de 2016-2017, când erau 8.250.

Autoritățile britanice încearcă să reducă imigrația, chiar și când vine vorba despre oameni care vin la studii. Ministrul de Interne, Suella Braverman, propune ca studenții străini să poată rămâne în UK după terminarea studiilor doar șase luni, nu doi ani, cât este acum. De cealaltă parte stă Ministerul Educației care atrage atenția că o astfel de măsură ar face Regatul Unit al Marii Britanii mai puțin atractiv pentru studenți. În plus, ministerul de resort mai spune că și economia va fi afectată, dacă nu se mai încasează taxele de studiu.

*Imagine de Naassom Azevedo de la Pixabay.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore