Romania in UK

Scandal în UK din cauza editării celor mai renumite cărți pentru copii

Mai mulți scriitori din Marea Britanie critică rescrierea cărților pentru copii ale lui Roald Dahl, cu scopul de a crea un text mai sensibil și adaptat copiilor din ziua de azi. Editarea presupune chiar eliminarea sau reformularea pasajelor unde se folosesc termeni ofensatori referitori mai cu seamă la trup, minte, violență, rasă sau gen.

Roald Dahl Story Company susține că editarea, începută încă din 2020, nu este nimic ieșit din comun în cazul cărților scrise cu ceva timp în urmă, dar care tot se tipăresc. Compania a apelat la specialiștii de la Puffin Books și Inclusive Minds, pentru a crea texte mai atente la incluziune socială.

Un purtător de cuvânt al Roald Dahl Story Company a declarat: „Vrem să ne asigurăm că minunatele poveşti şi personaje ale lui Roald Dahl vor continua să fie apreciate de toţi copiii din zilele noastre. Atunci când sunt publicate noi reeditări ale unor cărţi scrise cu mulţi ani în urmă, nu este neobişnuit să se revizuiască limbajul şi să fie actualizate alte detalii, inclusiv coperta cărţii şi aspectul paginii. Pe parcursul acestui proces, principiul nostru călăuzitor a fost acela de a menţine intrigile, personajele şi spiritul lor ascuţit şi ireverenţios din textul original”.

De cealaltă parte, însă, criticii consideră această inițiativă drept o cenzură și o măsură exagerată.  Iar lista celor care se opun nu este nici scurtă, nici lipsită de importanță.

Suzanne Nossel, CEO-ul PEN America, o comunitate cu mai bine de șapte mii de scriitori, militanți ai libertății de exprimare, a scris pe Twitter: „În mijlocul unor lupte aprige împotriva interzicerii cărţilor şi a restricţiilor asupra ceea ce poate fi predat şi citit, editarea selectivă, efectuată pentru a face ca lucrări literare să devină conforme faţă de anumite sensibilităţi, ar putea reprezenta o nouă armă periculoasă. Cei care ar putea să laude anumite editări ale operei lui Dahl ar trebui să se gândească la felul în care puterea de a rescrie cărţi ar putea să cadă în mâinile unora care nu le împărtăşesc valorile şi sensibilităţile”.

Laura Hackett, editor adjunct şi consilier literar al săptămânalului Sunday Times, a declarat: „Editorilor de la Puffin Books ar trebui să le fie ruşine de operaţia ratată pe care au efectuat-o asupra unora dintre cele mai bune cărţi din literatura pentru copii din Marea Britanie”. Ea a punctat că, pentru copiii ei, va păstra edițiile originale ale romanelor lui Roald Dahl, care s-a stins în 1990, la 74 de ani.

Scriitorul Salman Rushdie, recompensat cu premiul Booker, a scris pe Twitter: „Roald Dahl nu a fost un înger, dar aceasta este o cenzură absurdă. Editurii Puffin Books şi Fundaţiei Dahl ar trebui să le fie ruşine”.

Roald Dahl, unul dintre cei mai de succes scriitori britanici pentru copii, a fost criticat în primul rând pentru declarațiile antisemite. Familia lui a cerut scuze public în numele său, în anul 2000, la zece ani de la moartea romancierului.

*Imagine de Patrik Houštecký de la Pixabay.  

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore