Romania in UK

Relația Elveția – UE, eventual model pentru Regatul Unit. Irlanda de Nord, la mijloc

UK ar lua în considerare să se inspire din înțelegerile dintre Elveția și Uniunea Europeană, pentru a avea o relația mai strânsă cu spațiul comunitar și a evita barierele din calea comerțului.

Asta ar urma să se întâmple în următorii zece ani. Însă o schimbare a acordului cu Uniunea Europeană, obținut de fostul premier Boris Johnson, după îndelungi negocieri, ar putea să-i nemulțumească pe parlamentarii conservatori, mari susținători ai ieșirii Marii Britanii din UE.

The Sunday Times scrie că surse din interiorul Guvernului lui Rishi Sunak au negat zvonurile privind schimbarea acordului, dar ziarul a obținut informații cum că sunt în continuare oficiali care vorbesc despre necesitatea unei colaborări comerciale mai bune cu spațiul comunitar, ceea ce s-ar putea întâmpla prin împrumutarea modelului elvețian.

Elveţia are acces direct la zone din piața Uniunii Europene, iar cetățenii se bucură și de liberate de mișcare, conform mai multor acorduri bilaterale. Regatul Unit și Uniunea Europeană s-au blocat în discuții privind Protocolul referitor la Irlanda de Nord, o înțelegere de după ieșirea Regatului Unit din UE care avea ca scop evitarea unei granite pe insula Irlanda. Unioniştii s-au declarat împotriva protocolului, care, din punctul lor de vedere, afectează comerțul dintre Irlanda de Nord și Marea Britanie și trasează o graniță pe Marea Irlandei. În ultimele săptămâni oficialii au început să discute despre posibilitatea ca protocolul să fie regândit, iar relațiile dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană să fie îmbunătățite.

Ministrul de Finanţe Jeremy Hunt a spus că acordul obținut de fostul prim-ministru Boris Johnson privind Brexitul a dus la o serie de bariere comerciale între Regat și spațiul comunitar. El a punctat că imigrația se va dovedi importantă în economie. Ministrul de Finanțe s-a arătat optimist că Marea Britanie va găsi o cale pentru îmbunătățirea relațiilor comerciale cu UE.

*Imagine de postcardtrip de la Pixabay.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore