Fostul premier Sir Tony Blair și fostul lider conservator Lordul Hague revin cu o propunere contestată de mulți: introducerea unor ID-uri digitale, coordinate de inteligența artificială. Cei doi au scris în The Times: ”politica trebuie să se schimbe radical pentru că lumea se schimbă radical. Trăim o revoluție tehnologică a secolului XXI, la fel de uriașă în implicațiile sale ca și revoluția industrială din secolul al XIX-lea’. Blair și Hague au cerut de asemenea „o infrastructură națională de sănătate care să utilizeze datele pentru a îmbunătăți îngrijirea și a menține costurile la un nivel scăzut, precum și sisteme suverane de inteligență artificială susținute de supercomputere”.
ID-urile digital ar urma să conțină toate documentele pe care britanii le au acum pe hârtie. Un ID pe care oamenii să-l poată avea și pe telefonul mobil și care să conțină pașaportul, permisul de conducere, cazierul fiscal, calificările și dreptul la muncă.
Tony Blair a încercat să introducă carduri de identitate digitale- așa zisul buletin cu cip – de când era în funcție, și acum insistă că noua tehnologie biometrică va combate pericolele online.
De cealaltă parte sunt criticii. De pildă fostul președinte conservator Sir Jake Berry. El spune că ID-ul cu cip este „un plan înfiorător al statului de a vă urmări din fașă până în mormânt”. Iar grupul civic „Supraveghere Big Brother” îl condamnă pe Sir Tony Blair pentru că „a readus în discuție propuneri eșuate pentru un sistem de identitate digitală în masă, intruziv, și baze de date guvernamentale”.
Britanicii par și ei împărțiți. Un sondaj făcut de YouGov arată că 54% din britanici ar vrea un astfel de document.
*Imagine de OpenClipart-Vectors de la Pixabay.
*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.