Romania in UK

Prima vizită a premierului în Irlanda de Nord, în încercarea de a rezolva criza politică

Prim-ministrul Rishi Sunak a purtat discuții cu reprezentanții tuturor formațiunilor politice, în prima sa vizită, în calitate de premier, la Belfast. El a stat de vorbă, separate cu fiecare partid, în jur de 10, 15 minute, pe fondul impasului politic de la Stormont.

Printre cei care au vorbit cu premierul s-au numărat și Sir Jeffrey Donaldson, liderul DUP, și vicepreședintele Sinn Fein Michelle O’Neill, care ar urma să devină prim-ministru al Irlandei de Nord, în cazul în care criza se rezolvă. După discuțiile care au avut loc într-un hotel în Belfast, vicepreședintele DUP a declarat: „Am putut să-i spun direct că ceea ce trebuie să vedem este un acord cu privire la protocol, trebuie să găsim o cale de urmat convenită, să lucrăm cu UE și să facem acest lucru rapid pentru că acesta este obstacolul despre care vorbim în termeni de restabilire a Executivului”.

Criza din Irlanda de Nord a început în februarie, când DUP și-a retras primul ministru din executivul ministerial, în semn de protest față de măsurile prevăzute în Protocolul Brexit cu privire la Irlanda de Nord.

Cel mai mare partid unionist din regiune a blocat formarea unei noi administrații în urma alegerilor pentru Adunarea din mai și a împiedicat ședința Adunării să desfășoare afaceri legislative ca parte a protestului său față de protocol. Acesta susține că protocolul a subminat locul Irlandei de Nord în Regatul Unit prin crearea de bariere economice în calea comerțului care intră în regiune din Marea Britanie.

Joi, ministrul de externe James Cleverly s-a întâlnit față în față cu vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, la Bruxelles, pentru a discuta despre blocajul protocolului.

*Imagine de Tumisu de la Pixabay.

*RUK este un proiect al Belfast Intercultural Romanian Community, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Secretariatul General al Guvernului.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore