Romania in UK

Poluarea prin încălzirea cu lemne de foc în casele britanice s-a dublat în ultimii 10 ani

Statisticile Guvernului din Londra arată că în ultimul deceniu emisiile poluante rezultate din arderea lemnului pentru încălzirea caselor a crescut de două ori. Mai mult, arderea lemnului, dar și a cărbunilor pentru încălzire a ajuns să fie principala sursă de poluare cu particulae PM2,5. De punctat aici că traficul rutier produce mai puține astfel de emisii, scrie The Guardian.

Mai exact, raportul arată că 21% din emisiile de PM2,5 sunt cauzate de arderea lemnului pentru încălzirea caselor britanice. Nivelul a crescut cu 124% din 2011 până în 2021.

Interesant este faptul că în ciuda acestor creșteri, nivelul general de poluare cu PM2,5 a rămas neschimbat în ultimii zece ani. Se întâmplă datorită renunțării la cărbune și înăspririi standardelor de emisii pentru mașini și fabrici. Practic ce s-a câștigat prin regulile aspre referitoare la mașini și fabrici s-a pierdut prin creșterea poluării pentru încălzirea locuințelor.

Un raport oficial subliniază și că arzătoarele cu lemne „ecologice” aprobate de guvern produc de 450 de ori mai multă poluare decât încălzirea cu gaz. De punctat și că sunt 1,5 milioane de gospodării care folosesc lemne pentru încălzire, iar de cele mai multe ori, spun experții, motivul ține mai cu seamă de estetică, decât de necesitate.

Pierderile înregistrate din cauza poluării cu PM2,5 sunt uriașe. Emisiile generează costuri anuale de sănătate de aproape un miliard de lire sterline. Asta pentru tratarea efectelor: boli cardiace și pulmonare, demență, boli mintale la copii. În fiecare an, în Regatul Unit, între 26.000 și 38.000 de oameni mor prematur din cauza poluării, atrag atenția experții.

Nu e de mirare că specialiștii cer acțiuni din partea Guvernului. Ross Matthewman, expert al organizației Chartered Institute of Environmental Health, a declarat: „Creșterea nivelului de PM2,5 provenit de la arderea lemnului în gospodării este o tendință îngrijorătoare care nu poate continua dacă vrem să protejăm cu seriozitate atât mediul, cât și sănătatea publică. Acum este momentul ca guvernul britanic să reglementeze vânzarea și utilizarea arzătoarelor de lemn de uz casnic în zonele urbane, unde există alternative de încălzire prin rețea. În loc să asigure încălzirea locuințelor, acestea au devenit simboluri ale statutului clasei de mijloc, care dăunează calității aerului, afectează mediul și amenință sănătatea publică”.

Sunt deja zone unde s-au luat măsuri. De pildă, primarul din Londra a interzis folosirea încălzirii pe bază de lemne în cazul ansamblurilor abia construite.

*Imagine de Wolfgang Eckert de la Pixabay

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore