Romania in UK

Jurnalistul bulgar, colaborator al unui film care participă la BAFTA, are interzis accesul în UK

Poliția Britanică i-a cerut jurnalistului bulgar de investigație Christo Grozev să nu participe la premiile Academiei Britanice anul acesta, deși el este colaborator al documentarul „Navalny”, nominalizat la premiile BAFTA de CNN.

Poliția londoneză admite că nu are forța de a interzice accesul unei persoane private la un anumit eveniment, însă poate face astfel de recomandări, în cazul în care consideră că se impun. Printr-un comunicat de presă Scotland Yard a punctat: ”Faptul că unii jurnalişti trebuie să facă faţă intenţiilor ostile ale unor state membre atunci când se află în Regatul Unit este o realitate care ne îngrijorează. Suntem angajaţi să lucrăm cu partenerii noştri de la serviciile de informaţii pentru a ancheta aceste măsuri şi pentru a lua alte măsuri ca să garanteze securitatea celor care sunt vizaţi”:

BAFTA a confirmat pentru CNN că a luat în seamă recomandările poliției, iar Grozev nu va participa la ceremonia de decernare a premiilor, din motive de securitate: „Siguranța tuturor invitaților și a personalului de la ceremonie este întotdeauna prioritatea noastră cea mai mare și avem aranjamente de securitate robuste și adecvate în fiecare an”.

Jurnalistul de investigație a reacționat pe Twitter: „Am fost surprins să descopăr că întreaga mea familie și cu mine am fost cu toții interziși de poliția britanică să participăm la premiile BAFTA din acest weekend, unde este nominalizat documentarul #Navalny. Motivul invocat: reprezentăm un risc pentru securitatea publică. Înțeleg necesitatea de a menține siguranța publică (deși nu înțeleg cum fiul meu sau fiica mea adolescentă constituie un risc pentru public). Dar momente ca acesta arată pericolele din ce în ce mai mari la adresa jurnaliștilor independenți din întreaga lume”.

Directorul executiv al site-ului de investigaţie Bellingcat, Christo Grozev, în vârstă de 53 de ani, este pe lista celor mai căutate persoane de către regimul de la Moscova. El este cunoscut pentru anchetele prin care scoate la iveală neregulile comise de Rusia. Iar filmul nominalizat acum la BAFTA, o coproducția CNN Films și HBO, urmărește chiar activitatea echipei lui și a echipei opozantului rus Navalny, în dezvăluirea complotului Rusiei împotriva opozantului rus, care acum este încarcerat în Rusia.

*Imagine, CNN.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore