Personalități britanice, atacate din ce în ce mai mult de hackeri ruși și iranieni

Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (NCSC) din Marea Britanie anunță că în ultima vreme hackeri din Rusia și Iran atacă ”fără milă” britanici, în special jurnaliști și politicieni, relatează AFP.

Paul Chichester, un responsabil al NCSC, a declarat: „Aceste campanii desfăşurate de actori din Rusia şi Iran continuă să îşi urmărească fără milă ţintele cu scopul de a fura date de identificare online şi de a compromite sisteme potenţial sensibile”. Centrul Național de Securitate Cibernetică explică într-un comunicat: „Atacurile nu vizează marele public, ci sectoare specifice, în special lumea universitară, apărarea, organizaţiile guvernamentale, ONG-urile, grupurile de reflecţie, precum şi oameni politici, jurnalişti şi militanţi”.

Instituția transmite că metoda cel mai des aplicată de hackeri este foarte veche., dar încă funcționează datoritp meticulozității: „Ei creează profiluri false pe reţele de socializare pentru a se da drept experţi respectaţi, au folosit presupuse invitaţii la conferinţe sau la evenimente”.  De pildă, grupul iranian TA453 a folosit platforma Zoom. A organizat apeluri trucate, pentru a trimite apoi un link virusat în bara de conversaţie a platformei.

Centrul Naţional de Securitate Cibernetică din Regatul Unit spune că metodele de lucru ale iranienilor și rușilor sunt foarte asemănătoare, dar nu coordonate. Experții precizează că s-au înmulțit atacurile din partea grupării SEABORGIUM din Rusia şi TA453 din Iran, care are legături cu Gardienii Revoluţiei.

NCSC recomandă tuturor să aleagă parole complexe, să acorde atenție e-mailurilor, să nu apese linkuri la întâmplare. Specialiștii britanici spun că activitățile de piraterie din ultima vreme nu s-au îndreptat împotriva publicului larg, ci contra unor oameni din jurnalism sau politică.

*Imagine de Kris de la Pixabay.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore