Romania in UK

Ministrul britanic de Externe, în vizită în Belfast. Protocolul post Brexit, pe ordinea de zi

Ministrul de Externe James Cleverly, însoțit de Secretarul Irlandei de Nord, Chris Heaton-Harris, se întâlnește azi cu lideri politici și de afaceri la Belfast, pe măsură ce se înregistrează progrese în ceea ce privește Protocolul din Irlanda de Nord.

Discuțiile se centrează pe impactul Protocolului din Irlanda de Nord pe teren, precum și despre dorința guvernului de a vedea încetarea impasului politic din Stormont.

De asemenea, miniștrii se vor întâlni cu grupuri de afaceri pentru a înțelege impactul real pe care Protocolul îl are asupra întreprinderilor și a publicului în legătură cu perturbarea comerțului. Oficialii speră ca aceste discuții vor ajuta la informarea discuțiilor în curs între guvernul Regatului Unit și UE.

Vizita include și un tur al Centrului de Grădină și Pepinieră Saintfield, pentru a afla despre dificultățile specifice cauzate de Protocol, cum ar fi restricțiile privind circulația plantelor și semințelor. De punctat că noile reguli duc la o situație dificilă: cartofii de sămânță și alte plante și copaci nativi britanici nu pot pătrunde în prezent în Irlanda de Nord din Marea Britanie.

Vorbind la Erskine House, James Cleverly, ministrul de externe, a spus:

”Preferința mea este pentru o soluție negociată, dar prioritatea Regatului Unit este protejarea Acordului de la Belfast și păstrarea stabilității politice în Irlanda de Nord. Ascult preocupările oamenilor și ale întreprinderilor din Irlanda de Nord și sunt foarte conștient de faptul că situația actuală nu funcționează. Trebuie să abordăm acele probleme cu Protocolul care riscă și subminează locul NI în Regatul Unit”.

Chris Heaton-Harris, secretar de stat pentru Irlanda de Nord, a comentat:

”O soluție la problemele create de Protocolul din Irlanda de Nord este în mod clar dorită de toți oamenii de afaceri și din guvern. După cum a spus ministrul de Externe, guvernul se angajează să rezolve aceste probleme cât mai curând posibil. De asemenea, sunt ferm convins că ceea ce oamenii din Irlanda de Nord își doresc cel mai mult este să-și vadă politicienii aleși înapoi la muncă. Conducerea politică responsabilă este fundamentală pentru a asigura un viitor durabil pentru toți în NI”.

*Imagine de veve de la Pixabay.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore