Romania in UK

Marea Britanie, oficial în recesiune

Cum sunt afectați cetățenii

Care este starea de fapt

UK se confruntă cu cea mai mare scădere a nivelului de trai înregistrat vreodată.

Inflația este la un nivel record în ultimii 41 de ani. Analiștii scriu că veniturile gospodăriilor vor scădea cu șapte procente în umătorii ani, iar peste jumătate de milion de oameni vor deveni șomeri.

Măsuri anunțate

Guvernul încearcă să-și reducă din cheltuieli. De asemenea, va crește taxele pentru cetățeni. Este anunțul făcut de ministrul de finanțe al Regatului Unit, Jeremy Hunt.

El a vorbit și despre o înghețare a pragurilor de impozitare a salariilor. Asta înseamnă că milioane de oameni vor plăti mai multe impozite, odată ce salariile lor cresc. Totuși, Ministrul de Finanțe a propus luarea unor măsuri pentru creșterea salariilor. Din aprilie 2023, salariul minim pe economie ar urma să crească de la 9,50 de lire pe oră la 10,42 de lire pe oră pentru britanicii care au peste 23 de ani. Iar pragul salarial pentru plata ratei maxime de impozitare va scădea de la 150.000 de lire salariu anual la 125.140 de lire pe an.

Guvernul a decis și să reducă ajutorul de stat pentru facturile la energie. Ceea ce duce la o creștere a prețului facturilor de la 2.500 de lire pe an la 3.000 de lire pe an, începând din aprilie 2023.

De cealaltă parte, Guvernul lui Rishi Sunak a hotărât să crească impozitul pe profit al companiilor din energie de la 25% la 35%. Asta și ca urmare a numeroaselor critici venite din partea cetățenilor, nemulțumiți că marile companii au pofituri foarte mari, în condițiile în care britanicii abia își mai plătesc facturile la gaze și electricitate.

Ministrul de Finanțe, Jeremy Hunt, susține că aceste măsuri vor contribui la consolidarea economiei și la scăderea datoriilor.

Critici din partea opoziției

Rachel Reeves, ministrul din umbra al Laburiștilor, susține că guvernele Conservatoare care s-au succedat la putere în ultima jumătate de an sunt responsabile pentru criza economică prin care trece Regatul Unit. În discursul ei, în Camera Comunelor, Reeves a spus că, prin noile măsuri anunțate de Guvern, ”conservatorii au golit buzunarele și portofelele întregii țări”, iar „țara s-a săturat să fie jefuită de conservatori”. „Din cauza eșecului conservatorilor, serviciile noastre publice, aflate în colaps, vor avea și mai mult de suferit. Oamenii de rând care muncesc pierd încă o dată. Niciodată în trecut oamenii nu au plătit atât de mult în taxe și totuși au primit atât de puțin în schimb”, a comentat ministrul din umbră al Laburiștilor.

De ce s-a ajuns aici

Facturile la energie și alimente au crescut din cauza războiului din Ucraina și a pandemiei. Se întâmplă și pe fondul unei creșteri economice lente după Brexit. Prețurile au crescut la 11,1% între octombrie 2021 și octombrie 2022, cea mai mare creștere anuală a inflației din octombrie 1981. De asemenea, o creștere mare și față de luna septembrie, când inflația era de 10,1%, a transmis Biroul pentru Statistică Națională din Marea Britanie.

Context

Anunțul făcut de Ministrul de Finanțe cu privire la creșterea taxelor vine la mai puțin de o lună de când fostul ministru al Finanțelor din Guvernul lui Liz Truss, Kwasi Kwarteng, a anunțat măsuri de reducere ale cheltuielilor publice în valoare de aproximativ 30 de miliarde de dolari și creșteri de impozite de circa 24 de miliarde de dolari.

Previziuni

Biroul independent pentru responsabilitate bugetară din Marea Britanie anunță că produsul intern brut se va contracta cu 1,4% anul viitor, față de o previziunile anterioare care arătau o creștere cu 1,8%.

Biroul de Statistică Națională a anunțat că inflația va continua să „erodeze salariile reale și să reducă standardele de viață” în acest an cu cea mai mare marjă înregistrată din 1956, când au început înregistrările. Veniturile gospodăriilor, după ajustarea la inflație, vor reveni la nivelul din 2013. Ar urma să fie nevoie de încă șase ani ca lucrurile să se îmbunătățească. Dar nu în totalitate. Până în 2028 veniturile oamenilor vor fi cu 1% mai mici decât cele anterioare pandemiei de Covid-19.

În plus, britanicii se confruntă cu creșterea ratelor dobânzilor, pe care Banca Angliei le-a ridicat deja la 3% în lupta împotriva inflației. Analiștii se așteaptă ca prețurile caselor să scadă cu aproximativ 9% în următorii doi ani, ca urmare a creșterii costurilor ipotecare.

Biroul de Statistică Națională crede că economia britanică se va reduce cu 1,4% în 2023, înainte de o creștere treptată; rata șomajului va crește de la 3,6% la 4,9% în 2024.

Prognozatorul mai spune că taxele crescute îi vor afecta și pe cei mai bogați, iar angajatorii, aflați în dificultate, nu vor reuși să crească salariile suficient de mult astfel încât să reflecte nevoile, costul de trai. Biroul pentru Responsabilitate Bugetară mai crede că se vor elimina peste 500.000 de locuri de muncă.

*Imagine de Dean Moriarty de la Pixabay.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore