Romania in UK

Locuință închiriată. Cine are dreptul la cei 600 de lire sterline de la stat, ajutor de încălzire?

Proprietarul NU are dreptul să încaseze voucherul de 600 de lire, ajutor de încălzire. I se cuvine chiriașului.

În ultima vreme au fost semnalate probleme cu privire la încasarea celor 600 de lire sterline, bani pe care Guvernul Rishi Sunak îi oferă cetățenilor, ca ajutor de încălzire.

În cazul în care este vorba despre o proprietate închiriată, banii trebuie să ajungă în buzunarele chiriașilor, nu ale proprietarilor. Au fost identificate mai multe cazuri în care proprietarul și-a asumat voucherul, pentru că locuința este, firește, pe numele lui. Unii deputați au fost solicitați de cetățeni să intervină pentru reglarea situației.

Deputatul Foyle a declarat: „Sunt profund alarmat după ce am fost vizitat de oameni la biroul meu de circumscripție pentru a solicita asistență, după ce proprietarul lor a revendicat voucherul de plată pentru sprijin energetic de 600 de lire sterline și le-a spus că ei sunt cei care au dreptul la acesta. Aceste vouchere au fost concepute pentru a ajuta oamenii care se luptă cu creșterea uriașă a costurilor cu electricitatea și încălzirea, nu pentru a alinia și mai mult buzunarele proprietarilor și sunt șocat că acest lucru are loc în comunitatea noastră.”

Și liderul SDLP, Colum Eastwood, se declară îngrijorat de situația creată: „Aceste vouchere sunt destinate celor care ocupă în prezent proprietatea și își plătesc propriile facturi la energie. Chiar dacă contul curent este pe numele proprietarului acest bon nu îi este destinat lui și este complet greșit din partea proprietarului să încerce să-l revendice de la chiriașii aflați în nevoie. Cei afectați sunt, de înțeles, extrem de îngrijorați de faptul că acest lucru a avut loc, mulți care așteaptă și se bazează pe această plată pentru a trece peste iarnă, în special în timpul vremii reci cu care le-am confruntat. Este uluitor că oricine ar încerca să exploateze această situație pentru propriul câștig”.

Liderul SDLP a spus că a contactat Poșta pentru a identifica ce asistență poate acorda chiriașilor care s-ar putea afla în această situație și pentru a verifica dacă proprietarii „poate fi împiedicați să pretindă în mod greșit acești bani”.

Un purtător de cuvânt al Oficiului Poștal a declarat că rolul său este de a ajuta clienții să își răscumpere voucherele: „Oficiul poștal nu a avut nicio implicare în proiectarea schemei. Orice problemă cu proprietarii și chiriașii acestora ar trebui să fie îndreptată către companiile energetice”.

Vă amintim că toate gospodăriile din Irlanda de Nord beneficiază iarna asta de 600 de lire sterline de la stat pentru a suporta facturile. Ajutorul guvernamental este valabil, indiferent de forma de încălzire a locuinței și tipul de contract: contor casnic (T01) sau contract de energie electrică.

Dacă sunteți client cu debit direct, cele 600 de lire sterline vor fi virate în contul bancar automat. Dacă aveți un cont standard sau un contor preplătit, furnizorul de energie vă va trimite o scrisoare până la mijlocul lui ianuarie, care conține un voucher de 600 GBP, cu un cod de bare. Trebuie să mergeți cu voucherul la oficiul postal. Pentru a putea primi banii trebuie să vă prezentați ID-ul. Atenție! Trebuie să meargă la poștă persoana pe numele căreia este trecut voucherul.

Voucherul poate fi folosit până la 31 martie a acestui an.

*Imagine de Frauke Riether de la Pixabay.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore