Romania in UK

Jurnalist BBC arestat în Shanghai. Premierul britanic rupe relațiile cu China

Prim-ministrul Rishi Sunak a spus la Guildhall, palatul City of London, că ”epoca de aur” în relațiile dintre UK și China a luat sfârșit. ”Să fim clari, faimoasa ‘epocă de aur’ s-a încheiat, la fel ca ideea naivă că prin comerţ se va ajunge automat la reforme politice şi sociale. Țara evoluează spre un autoritarism şi mai mare”.

Premierul propune o abordare mai pragmatică a „provocării sistemice” prezentate de Beijing. A fost primul discurs major al premierului pe politică externă.

Declarațiile vin după ce Ed Lawrence, jurnalist BBC, a fost arestat și încătușat în timp ce transmitea e la manifestațiile din Shanghai. BBC spune că ”el a fost bătut şi lovit cu piciorul de către poliţie” înainte de a fi eliberat.

BBC a transmis că nu a primit „nicio explicaţie sau scuze oficiale din partea autorităţilor chineze, în afară de o afirmaţie a unor funcţionari, care l-au eliberat ulterior, că îl arestaseră pentru binele său în cazul în care ar fi luat COVID-19 în mijlocul mulţimii. Nu considerăm că aceasta este o explicaţie credibilă”.
Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, susține că Ed Lawrence nu s-a identificat ca jurnalist „şi nu a prezentat voluntar acreditarea de presă”.

În acest context prim-ministrul britanic a punctat: „În loc să asculte protestele poporului său, guvernul chinez a ales să reprime mai mult, în special agresând un jurnalist de la BBC. Media – şi parlamentarii noştri – trebuie să scoată la lumină aceste probleme fără a fi pedepsiţi”.

Protestele din China au fost generate de noul lockdown și de restricţiile impuse de autorităţi pentru lupta contra epidemiei de Covid. Este una dintre cele mai ample demonstrații de stradă, de la protestele din 1989.

*Imagine de Andy Leung de la Pixabay.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore