Guvernul britanic a anunțat joi că nu intenționează să atace cu apel decizia Curții referitoare la regulile pentru cetățenii din Uniunea Europeană care vor să continue să trăiscă și să muncească în Regatul Unit, anunță AFP. Rezidenții temporari nu vor mai fi obligați să ceară și să aștepte un răspuns pentru a primi rezidență permanentă.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne britanic a declarat: „După o evaluare atentă, am informat Curtea că nu dorim să facem apel împotriva recentei hotărâri. Ne ocupăm de aplicarea hotărârii cât mai rapid posibil”. Cu toate acestea, el îi sfătuiește pe cetățenii UE care au statut de rezident temporar să ceară totuși rezidența permanentă: „să se înscrie pentru obţinerea statutului de rezident (permanent) de îndată ce sunt eligibili, pentru a obţine o dovadă sigură a dreptului lor de a avea reşedinţă permanentă în Regatul Unit”.
Decizia Înaltei Curți, pe care Guvernul o acceptă, invalidează dispozițiile post-Brexit care impuneau cetățenilor cu rezidență temporară să ceară rezidența permanentă pentru a nu-și pierde drepturile sociale. Acordul post- Brexit prevedea ca până la finalul lui 2020 cetățenii UE care au trăit cel puțin cinci ani în Regat să poată primi statutul de rezident permanent, la cerere, statut care le garanta aproape aceleași drepturi precum au britancii. Problema era că dacă rezidenții temporari nu depuneau actele în timp util sau le depuneau dar nu li se acceptau, ei pierdeau și drepturile care decurgeau din statutul de rezident temporar. Această prevedere a fost considerată ilegală de către Înalta Curte.
*Imagine de Joe de la Pixabay.
*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.