Romania in UK

EDITORIAL. CELE 9 REGULI CLARE ALE CĂLĂTORIEI ÎN TIMPUL PANDEMIEI

Nevoia unor informații clare și transparente despre condițiile de călătorie dinspre și înspre România este evident importantă. Din punct de vedere al timpului, al banilor, al familiei, al stresului, al sănătății. Am adunat, din experiența proprie și din discuțiile cu foarte mulți dintre voi, pașii importanți de făcut pentru a avea o călătorie spre casă fără probleme.

 1. Caută informații din surse oficiale. Sau din surse care citează și oferă link direct către acestea (de preferat Ambasade, Consulate, Poliția de Frontieră, site-urile guvernelor din țara în care călătorești)
 2. Nu te teme să întrebi. Este mult mai neplăcut să ajungi la aeroport și să nu te lase să urci în avion decât să primești unul sau două comentarii răutăcioase la întrebarea ta.
 3. Dacă ai escală, caută informația pentru fiecare țară în parte în care intri. Este mai mult ca sigur că vei face un check-in nou în țara de tranzit, iar prezentarea documentelor specifice acelui teritoriu este obligatorie.
 4. Tine-ți telefonul încărcat și salvează toate documentele cerute – locator form, certificatul de vaccinare, dovada testării cu rezultat negativ sau certificatul de trecere prin boală. Există și varianta documentelor fizice, scoase la imprimantă, care e mai sigură, dar e incomodă pentru că trebuie făcută din timp. Oricum ar fi, scapi de stres în aeroport dacă le ai la îndemână.
 5. Respectă chemarea companiei aeriene de a veni cu 2-3 ore înainte de zbor. De multe ori, lucrurile merg mai greu la check-in, mai ales cu toate verificările suplimentare de COVID19. Mai bine stai în aeroport 30 de minute decât să pierzi avionul.
 6. Cu 48 și cu 24 de ore înainte de călătorie, verifică dacă țara în care mergi nu a schimbat regulile și poate mai ai nevoie de ceva.
 7. Chiar dacă e un cost în plus, cumpără varianta Flexi a biletului de avion. Din motive care țin sau nu de voi, este posibil să aveți zborul anulat. Flexi vă oferă posibilitatea de a reprograma, fără a plăti diferențe de preț la bilete. (Totuși, este posibil ca această variantă să fie mai scumpă decât cumpărarea unor bilete noi. De aceea, această regulă ține și de calculele financiare personale).
 8. Citește cu atenție regulile de prevenție sanitară pe care fiecare teritoriu le impune. Mare atenție la mască – sunt țări, printre care și România, care impun un anumit tip de mască. Este bine să le ai la tine.
 9. Respectă regulile generale de Covid19. Știm că le știi, dar le repetăm. Ele sunt importante în primul rând ca măsură de prevenție sanitară, dar și pentru că oferă confortul evitării incidentelor.
 • Purtați mască sanitară corect și în toate spațiile care impun acest lucru
 • Păstrați distanța de securitate afișată
 • Folosiți cât mai des gelul dezinfectant
 • Spălați-vă pe mâini acolo unde găsiți toalete sau spații special amenajate.

Acestea sunt regulile pe care le aplicăm noi înșine atunci când călătorim. Ne fac viața mai ușoară în aceste vremuri, în care trebuie să recunoaștem că situația este încă foarte complicată și tensionată.

Vă urăm călătorie plăcută și sigură! Și răbdare.

Echipa RUK.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore