Romania in UK

Curtea Supremă: Protocolul post Brexit nord-irlandez este legal

Curtea Supremă britanică a respins în unanimitate recursul depus de cei care se împotrivesc protocolului post Brexit cu privire la Irlanda de Nord, iar această etapă este finală. Nu mai există vreo altă cale de atac în justiția Regatului Unit al Maii Britanii și Irlandei de Nord.

Judecătorii au confirmat că protocolul nord irlandez care introduce controale la vamă este legal. Textul este în continuare pe masa discuțiilor dintre Marea Britanie și instituțiile europene.

Procedura de contestare a protocolului a fost inițiată de mai mulți lideri unioniști, care susțineau că reglementările reprezentau o amenințare cu privire la locul Irlandei de Nord în Regat. Ei au invocat faptul că, de dragul păstrării relațiilor cu Irlanda, s-ar crea o graniță de facto cu restul Regatului Unit.

Contestația lor a fost respinsă de Înalta Curte din Belfast în iunie 2021. La fel s-a întâmplat și la apel, în martie 2022.

Protocolul nord irlandez, semnat în același timp cu cel de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, menține practic Irlanda de Nord, singurul stat unde UK are graniță terestră cu UE, în piața unică europeană. Mai mult, sunt impuse controale în Irlanda de Nord la produsele care vin din restul Regatului. Prin acest protocol s-a încercat, atât păstrarea acordului de pace din 1998 cu Irlanda, cât și protejarea integrităţii pieţei unice europene.

Actul este adoptat, dar nu a fost pus niciodată în aplicare. De fapt, oficialii britanici și cei europeni continuă să aibă discuții și tensiuni pe marginea lui. Regatul Unit cere Uniunii Europene controale vamale mai laxe la produsele care intră în Irlanda de Nord din restul teritoriului britanic. De asemenea, solicită ca misiunea CJUE, Curtea de Justiție a Uniunii Europene, să fie eliminată sau măcare redusă.

În ultimele zile au apărut informații cum că discuțiile dintre Londra și Bruxelles merg foarte bine și se îndreaptă spre rezolvarea tensiunilor, însă n-a apărut nicio schimbare majoră deocamdată.

*Imagine de veve de la Pixabay.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore