Românii care trăiesc în Belfast și în împrejurimi pot de acum să învețe dansuri tradiționale românești gratuit, în cadrul școlii de dans ”Ansamblul Bujorul din Belfast”.
Instructor este unul dintre cei mai mari coregrafi din România, cu o experiență de peste 25 de ani, profesorul Florian Teodorescu. A acceptat invitația Belfast Intercultural Romanian Community de a preda dansuri românești comunității de români din Irlanda de Nord. Marele coregraf predă prin intermediul aplicației ZOOM, dar cursanții sunt împreună, în aceeași sală, la sediul Școlii Românești Nicolae Iorga, din Chinese Welfare Association, adresa 1 Stranmillis Embankment, cod Postal BT71GB.
Cursanții vor fi împărțiți în două grupe: adulți și copii, iar fondatorul Școlii, Mălina Vîrtejanu, și coregraful Florian Teodorescu speră ca în foarte scurt timp dansatorii din Belfast să participe la evenimente, la festivaluri interculturale, unde pot împărtăși altora din veselia folclorului românesc.
Cursurile se desfășoară în fiecare marți, la 06:30 seara. Se adresează atât copiilor, cât și adulților. Sunt gratuite.
Primul curs, desfășurat cu ocazia Sfinților Mihail și Gavril, a fost foarte antrenant pentru participanți, dar satisfacția de a auzi muzica românească și de a învăța jocul tradițional a fost mult mai mare decât efortul fizic.
Proiectul ”Ansamblul Bujorul din Belfast” este fondat de Belfast Intercultural Romanian Community, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Secretariatul General al Guvernului României.
*Florian Teodorescu este absolvent al Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Facultatea de pedagogie coregrafică-coreologie, absolvent al Academiei de dansuri folclorice a ACAFR din România, membru al Asociaţiei Coregrafilor de Ansambluri Folclorice din România, membru al International Council for Traditional Music – Study Group on Ethnocoreology, membru al Consiliului Internaţional al Dansului de pe lângă UNESCO.
Florian Teodorescu a format multe generații de dansatori, zeci de creații coregrafice, sute de participări la festivaluri naționale și internaționale. A obținut numeroase premii și distincții. A realizat zeci de montări coregrafice la diferite ansambluri și instituții de spectacole, printre care: Ansamblul folcloric ”Florile Bihorului” din Oradea, Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureșul” din Târgu Mureș, Ansamblul ”Balada” din Bistrița, Opera Comică pentru Copii din București, Ansamblul Profesionist ”Porolissum” din Zalău. Florin Teodorescu și-a pus semnătura și pe mai multe articole de specialitate, culegeri de dansuri tradiționale, cercetări coreologice.