Romania in UK

Cum percep britanicii Crăciunul

25 de milioane de britanici au sentimente de singurătate în perioada sărbătorilor e iarnă. Arată un studiu publicat de Phys.org. În jur de 45% din adulții din Anglia au declarat că se simt singuri ocazional, uneori sau des.

Un alt sondaj din 2018 arată că aproape 20% dintre cetățenii Regatului Unit s-au simțit de Crăciun mai singuri decât în alte perioade ale anului.

Explicațiile sunt multiple. În perioada sărbătorilor de iarnă conexiunile, relațiile, familia sunt puse în centrul atenției. Iar oamenii a căror situație socială și/sau familială diferă substanțial de modelul prezentat de societate ca fiind normal și dezirabil, tind să se simtă frustrați și singuri.

Dacă la situații personale și familiale tensionate, adăugăm și situația economică a Regatului, mai cu seamă din ultimele luni, și efectele ei asupra stării financiare a britanicilor, este lesne de înțeles de ce sentimentele negative își fac apariția acum.

Sentimentele de singurătate își fac simtiță prezența, indiferent de vârstă. Un studiu a arătat că tinerii între 18 și 25 de ani sunt la fel de predispuși în a experimenta singurătatea, ca și cei mai în vârstă. Explicațiile țin de faptul că se așteaptă ca tinerii să fie mai implicați social, înconjurați de prieteni. Iar dacă un tânăr nu face parte dintr-o comunitate, nu se simte implicat în viața socială, tinde să resimtă asta mai puternic decât un om în vârstă, în cazul căruia poate așteptările sociale nu sunt la fel de mari.

Sunt anumite categorii sociale, precum minoritățile sexuale, refugiații, migranții, care tind să fie mai afectați de sentimental singurătății. O cercetare din 2014 arată că mai bine de jumătate dintre migranți și refugiați au spus că cea mai mare provocare a vieții lor ține de senzația de izolare. Alte studii atrag atenția că deconectarea socială crește considerabil riscul de suicid în cazul migranților.

*Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay.

*RUK este un proiect al Belfast Intercultural Romanian Community, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Secretariatul General al Guvernului.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore