În luna decembrie a lui 2022 au fost cu 15% mai multe incendii decât în aceeași lună a anului anterior. Iar în noiembrie a fost o creștere cu 14 procente și opt persoane și-au pierdut viața. Asta arată datele Serviciului de Pompieri și Salvare din Irlanda de Nord (NIFRS) , care, din acest motiv, a emis un apel pentru siguranța la incendiu la domiciliu.
Ofițerul șef adjunct de pompieri și salvare NIFRS, Aidan Jennings, a declarat: „Gândurile și simpatiile NIFRS continuă să fie alături de familia și prietenii celor care și-au pierdut tragic pe cei dragi în incendii accidentale la case. Suntem foarte conștienți de siguranța la incendiu în acest moment al anului și facem un apel către public să ne ajute să vă menținem în siguranță pe dumneavoastră, pe familiile dumneavoastră și pe vecini, reducând riscul de incendiu în casă”.
Ce trebuie să facem să fim în siguranță
NIFRS propune o schema simplă și salvatoare: STOP incendiu. Vom folosi terminologia în engleză, pentru că acronimul este creat în limba engleză.
S – Smoke alarms. Asigurați-vă că aveți alarme de fum în locuință!
T – Test them. Testați alarmele cel puțin o dată pe săptămână!
O – Obvious dangers. Fiți conștient de lucrurile din casa dumneavoastră care pot provoca un incendiu și folosiți-le corespunzător!
P – Plan your escape. Faceți un plan de evacuare în caz de incendiu!
Aidan Jennings, ofițerul șef adjunct de pompieri și salvare, a explicat: „Există pași simpli pe care îi puteți urma pentru a reduce riscul de incendiu în casa dumneavoastră. Vă rugăm să păstrați căldura în siguranță – dacă utilizați încălzitoare portabile și pături electrice asigurați-vă că sunt în stare bună de funcționare. Asigurați-vă că lăsați suficient spațiu în jurul portabilului, încălzitoarele, astfel încât să nu incendieze accidental mobilierul moale, cum ar fi perdele, pături sau fotolii. (…) Dacă intenționați să utilizați un foc pe care nu l-ați mai folosit de ceva timp, asigurați-vă că o persoană instruită corespunzător vă întreține hornul în prealabil, folosiți o siguranță împotriva incendiilor și aveți o alarmă de monoxid de carbon în aceeași cameră cu focul deschis sau soba cu combustibil! (…) De asemenea, aș îndemna pe toată lumea să se asigure că au alarme de fum funcționale și să le testeze în mod regulat. Dacă nu aveți alarme funcționale, acest lucru vă va afecta capacitatea de a observa un incendiu și de a scăpa rapid – mai ales noaptea”.
Care sunt cele mai frecvente cauze de incendiu
Aidan Jennings spune că „Cele mai frecvente cauze ale incendiilor accidentale în casă sunt gătitul, sistemele electrice și materialele pentru fumat. Totuși, în lunile de iarnă, trebuie să adăugăm și riscurile de incendiu asociate cu utilizarea sporită a focurilor deschise, a sobelor, a radiatoarelor portabile, a păturii electrice și a lumânărilor”.
Serviciul de pompieri al Irlandei de Nord își arată întreaga disponibilitate pentru a face verificări. ”Aș dori să încurajez orice un membru al publicului care are peste 50 de ani sau orice persoană cu mobilitate redusă sau cu dizabilități să ne contacteze pentru a aranja o verificare gratuită a siguranței la incendiu la domiciliu. Dacă credeți că cineva pe care îl cunoașteți ar putea fi în pericol, vă rugăm să acordați timp pentru a-l întreba despre siguranța la incendiu, iar dacă aveți nelămuriri, vă rugăm să ne contactați”, a punctat ofițerul Jennings.
În plus, NIFRS ne îndeamnă să nu uităm de cei în vârtsă sau în nevoie din jurul nostru și îi îndeamnă pe toți să verifice rudele în vârstă sau vecinii pentru a se asigura că au alarme de fum funcționale și că sunt la curent cu articolele din casa lor care pot provoca un incendiu, știu cum să le folosească în siguranță.
Aidan Jennings, ofițerul șef adjunct de pompieri și salvare, a concluzionat: „Lunile de iarnă sunt întotdeauna mult mai aglomerate pentru noi și anul acesta, odată cu creșterea costului vieții, știm că mulți oameni vor încerca să economisească bani atunci când își încălzi casele. Vrem să ne asigurăm ca urmare, oamenii nu se expun unui risc suplimentar de incendiu”.
*Imagine de Michael Schwarzenberger de la Pixabay.
*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.