Romania in UK

Bețe-n roate pentru solicitanții de azil în UK

O scrisoare controversată a Ministerului de Interne a fost divulgată presei. Conform documentului, vor fi invalidate cererile solicitanții de azil care nu reușesc în 20 de zile să completeze formularul ce se întinde pe 32 de pagini, transmite Sky News.  Se întâmplă în contextul în care premierul este așteptat zilele astea să anunțe noi măsuri pentru reducerea numărului de migranți. Mai mult, el ar urma să vină cu proiecte prin care se resping automat cererile de azil în cazul tuturor persoanelor care intră ilegal în Regatul Unit.  

 În scrisoare se menționează: „Neîntoarcerea chestionarului fără o explicație rezonabilă poate duce la retragerea cererii de azil a unei persoane, în conformitate cu politica publicată privind retragerea cererilor de azil”.

Măsura vine în condițiile în care autoritățile se așteaptă la o creștere fără precedent a numărului de migranți, mai ales ca urmare a trecerilor pe Canalul Mânecii. Estimările arată că ar urma să fie în așteptare peste 150 de mii de cereri de azil.

Noile chestionare despre care se vorbește în scrisoarea de la Ministerul de Interne ar urma să fie prima dată trimise celor care au solicitat cu mai mult timp în urmă să rămână în Marea Britanie. Este vorba despre 12 mii de cetățeni din Afganistan, Eritreea, Libia, Siria și Yemen care au depus actele înainte de iunie 2022.

Documentul precizează: „În cazul în care solicitanții se adresează [organizațiilor care îi ajută pe solicitanții de azil] pentru asistență, am fi foarte recunoscători dacă ați putea continua munca pe care o faceți cu solicitanții de azil din Regatul Unit, sprijinindu-i cu acest chestionar. Douăzeci de zile lucrătoare vor fi acordate solicitanților pentru a returna acest chestionar. O atenționare va fi trimisă ulterior în cazul în care chestionarul nu va fi returnat. Pot fi solicitate prelungiri, dacă este necesar. Neîntoarcerea chestionarului fără o explicație rezonabilă poate duce la retragerea cererii de azil a unei persoane, în conformitate cu politica publicată privind retragerea cererii de azil”.

Cei care militează pentru drepturile solicitanților de azil atrag atenția că pentru mulți va fi foarte greu să se supună regulilor. Nu este deloc simplu să completezi un formular de 32 de pagini într-o limbă pe care nu o înțelegi.  

Enver Solomon, CEO al Consiliului pentru Refugiați, a spus: „Mișcările de reducere a întârzierilor sunt binevenite, dar răspunsul nu este încă mai multe obstacole birocratice și amenințări de retragere a cererilor. Acordarea rapidă a statutului de refugiat persoanelor din țările cu rate ridicate de acordare ar trebui să fie un prim pas binevenit, dar procesul trebuie să fie bine gândit. După ce au trăit în îngrijorare și incertitudine luni și chiar ani fără să audă nimic despre cererile lor, nu poate fi atunci corect sau rezonabil să ne așteptăm ca oamenii să completeze un formular lung doar în limba engleză în câteva săptămâni, mai ales pentru cei care nu au acces la consiliere juridică și nu vorbesc limba engleză”.

*Imagine de MAMADOU TRAORE de la Pixabay.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore