Romania in UK

Azi se împlinesc trei ani de la Brexit. Se împlinesc sau se sărbătoresc? Ce s-a schimbat – Analiză RUK-

Număr fără precedent de salvatori îmbrăcați în haine de premier

În 31 ianuarie 2020, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a ieșit din Uniunea Europeană, după 47 de ani de apartanență. Este o dată care ar fi urmat să marcheze sfârșitul șocului și a agitației politice și economice survenite după referendumul din 2016. Numai că drumul în afara UE nu a fost prea lin. Și n-au fost puțini cei care au încercat să-l ducă.

Greu de ținut socoteala numărului de premieri care s-au perindat în Downing Street, încercând să găsească soluții, astfel încât economia Marii Britanii să nu se prăbușească din cauza ieșirii din Spațiul Comunitar. David Cameron, care era premier în 2016, când s-a votat pentru Brexit, a părăsit rapid funcția. I-a urmat timp de trei ani Theresa May. Boris Johnson și-a asumat apoi salvarea nației. A urmat Liz Truss, care a avut cel mai scurt mandat din istoria regatului. Din octombrie anul trecut, Rishi Sunak este instalat la Downing Street, într-o atmosferă nu tocmai plăcută sau facilă.

Azi, la împlinirea a trei ani de la părăsirea oficială a spațiului comunitar, prim-ministrul sprijină Brexitul și se arată optimist. Într-o scrisoare transmisă din Downing Street, Rishi Sunak scrie: „Am făcut progrese enorme în valorificarea libertăţilor oferite de Brexit pentru a aborda provocările generaţionale (…) Sunt hotărât să mă asigur că beneficiile Brexitului vor continua să dea putere oamenilor şi companiilor din întreaga ţară”. De asemenea, premierul a punctat că ieșirea din UE reprezintă în continuare pentru UK o „oportunitatea uriaşă”.

Cum promisiunile de creștere economică se transformă în cifre negative

Multe studii s-au făcut pe parcursul perioadei de tranziție și acum. Niciunul nu pare a arăta vreun beneficiu economic după ieșirea Marii Britanii din spațiul comunitar. Ba din contră. Investițiile au fost reduse. Oamenii de afaceri s-au confruntat cu crize de forță de muncă în mai multe domenii. A apărut apoi pandemia de Covid-19, care a lovit în economia Regatului mai mult decât în statele din UE. Nici n-au apucat britanicii să-și revină, că au apărut efectele economice ale războiului din Ucraina. Și ele au afectat economia într-o măsură mai mare decât pe vecinii din uniune.

De câteva luni, inflația a trecut de 10 procente, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. Iar asta se resimte puternic în buzunarele britanicilor și în stilul lor de viață.

Chiar astăzi Fondul Monetar Internațional a concluzionat că în 2023, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi singurul stat din grupul economiilor dezvoltate, G7, care va fi în recesiune. Economia UK ar urma să se contracte cu 0,6%. Chiar și economia Rusiei, care invadează Ucraina, ar urma să crească anul acesta.

De la urale pro Brexit la proteste fără precedent

Ca urmare a stării economiei, mulți britanici și-au schimbat stilul de viață. Pentru mulți, a te încălzi în casă a devenit un lux. Inflația mare, condițiile de trai și de muncă i-au scos în stradă. De câteva luni sunt proteste aproape în fiecare săptămână în domenii cheie, precum sănătatea, educația, transporturile sau poșta. Chiar săptămâna asta sunt așteptate proteste de o amploare pe care Regatul nu a mai întâlnit-o în ultimii zece ani.

Ultimele studii cu privire la Brexit dezvăluie că oamenii au ajuns mai cu seamă să regrete decizia din 2016. Datele unui sondaj Ipsos, publicat ieri, arată că aproape jumătate dintre britanici (45%) cred că Brexitul decurge mai puțin bine decât se așteptau. Atenție! În iunie 2021, doar 28% din respondenți credeau că Brexitul merge prost. Deci remarcăm o creștere rapidă și mare în grupul celor care cred că ieșirea din UE a fost o greșeală. Doar 9% dintre britanici încă susțin că Brexitul aduce mai mult bine.

Imigranții ilegali, o problemă mai mare decât înainte de Brexit

Unul dintre subiectele pe care politicienii le-au folosit pentru a-i convinge pe britanici să voteze în favoarea ieșirii din UE a avut legătură cu migrația. Au promis că vor fi mai puțini imigranți în Regat. Din păcate, însă, lucrurile au stat exact pe dos. De pildă, peste 45 de mii de imigranți au trecut Canalul Mânecii anul trecut, un număr în creștere față de anii anteriori. S-au întâmplat mai multe tragedii care au implicat eșuări ale bărcilor cu imigranți ilegali.

Anumite probleme din Regat nu fac decât să se adâncească

Deși au trecut șapte ani de la votul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și trei ani de la finalizarea procedurilor pentru părăsirea efectivă a spațiului comunitar, nu toate aspectele sunt puse în ordine. În continuare Irlanda de Nord reprezintă o problemă. Regatul încearcă încă să negocieze statutul post-Brexit, după ce regulile implementate au fost criticate de mai mulți din Irlanda de Nord, pentru că ar stabili un fel de graniță comercială cu restul teritoriului englez, asta de dragul salvării prieteniei cu Irlanda.

Alte probleme vin din Scoția, unde la putere este partidul pro-independență și pro-european. Astăzi a planificat un marș pro Uniunea Europeană.

Așadar, trei ani de la ieșirea UK din UE. Se împlinesc sau se sărbătoresc?

*Imagine de Stefan Schweihofer de la Pixabay.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore